Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. HelseChevronRight
  5. The ProgramChevronRight
SubjectEmne

EMNE

The Program

The Program er en biografisk spillefilm som bygger på en bok av sportsjournalisten David Walsh. Filmen handler om en av verdens mest omtalte dopingskandaler. Lance Armstrong var stjerne i sykkelsporten, og han vant Tour de France sju ganger. Midt i all suksessen verserte det også rykter om doping.

Filmdetaljer

Tittel: The Program

År: 2015

Varighet: 1 time og 43 minutter

Nasjonalitet: USA

Regi: Stephen Frears

Manus: John Hodge

Skuespillere: Lee Pace, Ben Foster, Dustin Hoffman, Chris O'Dowd, Guillaume Canet, Jesse Plemons, Denis Menochet, Elaine Cassidy, Edward Hogg Foto: Danny Cohen

Musikk: Alex Heffes Produksjonsselskap: Momentum Pictures (in North America), Studiocanal

Karrieren

Lance Armstrong fikk et uønsket avbrudd i karrieren sin da han i 1996 fikk påvist kreft. Han klarte imidlertid å bekjempe kreftsykdommen. Da han ble frisk, tok han opp syklingen igjen, med mål om å vinne. For å få til dette oppsøkte han Michele Ferrari, en idrettslege med en lyssky spesialitet; EPO og bloddoping.

Avsløringen

Etter at Armstrong har benektet påstandene om doping i en årrekke, kommer det en knusende rapport fra de amerikanske antidopingmyndighetene. Armstrong fratas alle de sju Tour de France-titlene sine og utestenges fra sykkelsporten på livsstid. I et intervju med den amerikanske talkshow-vertinnen Oprah Winfrey legger han for første gang alle kortene på bordet og forteller om hvordan han gjennom hele karrieren har dopet seg og brukt ulovlige stoffer.

Kritisk sportsjournalistikk

Den irske sportsjournalisten David Walsh fulgte Armstrongs karriere tett, helt fra han som 21-åring deltok i Tour de France for første gang. Walsh blir etter hvert overbevist om at Armstrong har brukt doping i Tour de France. Han setter i gang med egne undersøkelser for å finne bevis som kan felle Armstrong. Filmen The Progam bygger på Walsh' bok om dopingskandalen, Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong (2012).

Læringsressurser

The Program

SubjectEmne

Kildemateriale