Hopp til innhold

Fagstoff

Rosenkål

Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia, fra området rundt Brussel, hvor den er blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har Brussel i navnet på denne kålvarianten, og i Sverige kalles den for brysselkål.
Liten haug med rosenkål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rosenkål er ganske hardfør og egner seg godt for dyrking i Norge. Den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøsting er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av produksjonen direkte til fryseindustrien. Rosenkål består av opptil 60 til 70 små hoder hengende på en stengel. Den har en særegen, søt, nøtteaktig smak.

Kalkunbryst med rosenkål. Foto.

Bruksområde

Rosenkål brukes både rå og kokt. Rå kan den strimles i salater. Kokt, smørdampet eller stekt er den god til kjøtt, vilt, kalkun og fisk. Rosenkålen kokes så vidt mør i lettsaltet vann i ca. 5 minutter.

En skål med rosenkål bonne femme. Foto.

Kvalitetskrav

Rosenkål skal ha tette, faste og jevnstore hoder uten visne blad. Bladfargen skal være jevn og friskt grønn. Snittflata skal være rein uten misfarging eller mekaniske skader.

Næringsinnhold

Rosenkål inneholder noe A- og mye C-vitaminer i tillegg til jern og kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.


Huskelappen

Norsk sesong:

August–januar

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea var. gemmifera
engelsk: brussels sprout
tysk: Rosenkohl
fransk: chou de Bruxelles

Lagring:

0–1 °C. Rosenkål oppbevares best kjølig så langt ned mot 0 °C som mulig.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Kålvekster