Hopp til innhold

Fagstoff

Pak choy

Pak choy er en kålvekst som danner en bladrosett av 8–10 grønne blader, med en lang, hvit stilk og hvite bladnerver. Den har flere navn, og kalles også for paksoi, bok choy og tai tsai. Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk.
Pak choy i en bunke. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Utseendet minner om kinakål og mangold, men den er lengre og løsere enn kinakål og skiller seg fra mangold ved at bladene er helt jevne og runde i ytterkanten. Pak choy har en søt og mild smak og brukes både som salat og som kokt grønnsak.

Varianter

Det finnes flere varianter av asiatiske kålvekster som ligner på pak choy. Mini-pak choy blir ca. 10 cm lang, ellers er utseendet og bruken den samme som for vanlig pak choy. Pak choy Shanghai er helt grønn, uten hvite stilker. Kai choi har lyse stilker med små, bleke blader og kraftig smak som minner om sennep. Kai lan har store grønne blader som smaker bittert i rå tilstand, men mildt når de kokes. Tat soi har små, grønne blader med hvit stilk. Smaken er mild og fin, og den kan brukes som salat. Choisum har tynne, runde stenger med ovale, grønne blader og små, gule blomster. Den smaker nesten likt som kål.

Bruksområde

Både pak choy og andre asiatiske kålsorter er ypperlige til wok. De kan smørdampes, stekes eller kokes. Friske blader og sprø stengler kan også brukes i salat.

Egenskaper

Pak choy er en kalorifattig grønnsak.

Kvalitetskrav

Pak choy skal være hel, uten kuldeskade og fri for skadedyr og sykdommer. Bladene skal være saftspent, normalt utviklet og skåret like under bladfestene.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Se hvordan man lager wok med pak choy og biff (YouTube).

Huskelappen

Norsk sesong:

sås både tidlig om våren og på sensommeren

Med andre ord:

latin: Brassica chinesis
engelsk: bok choy, pak choy, paksoi
tysk: Pak choi
fransk: pak choi

Lagring:

0–4 °C, kjølig med høy luftfuktighet

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Kålvekster