Tidligkål (nykål) - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Tidligkål (nykål)

Tidligkål kalles også nykål eller sommerkål og tilhører samme art som hodekål. Tidligkål har den samme runde formen som hodekål, men hodet er noe løsere, og den har et mye lavere fiberinnhold.

Dyrking og lagring

Tidligkål er en av de tidligste sortene på markedet om våren, og den er en meget attraktiv vare når den kommer. Den norske sesongen strekker seg fra mai til september. Tidligkål har kortere holdbarhet enn vanlig hodekål. Den bør lagres mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Tidligkål brukes som annen kål og er nydelig kokt, smørdampet og i wok. Rå tidligkål er også kjempegod finsnittet i salater. Skåret i båter kan den også grilles, for eksempel sammen med hakkede krydderurter.

Kvalitetskrav

Tidligkålen skal bestå av et helt og jevnfarget hode, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Næringsinnhold

Ernæringsmessig kan tidligkål sammenliknes med hodekål. Begge kåltypene er kalorifattige og inneholder noe vitamin A og en god del vitamin C. Vel 100 gram tidligkål dekker dagsbehovet for vitamin C.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Med andre ord

latin: Brassica oleracea var. capitata
engelsk: cabbage
tysk: Kohl
fransk: chou

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 09.08.2024