Hopp til innhold

Fagstoff

Romanesco

Romanesco kan ved første øyekast se ut som en grønn blomkål, siden fasongen er helt lik, men bukettene har en spiss form, og ikke rund som på grønn blomkål.
Romanesco. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli, og har først kommet på markedet de seinere åra. Smaken er mild og fin og minner om blomkål.

Bruksområde

Romanesco brukes på samme måte som blomkål. Den egner seg godt til å spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt. Rå romanesco kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsakfat, som tilbehør i salater eller som rein snacks. Kokt romanesco egner seg godt til kjøtt- og fiskeretter. Ettersom romanesco lett kan miste noe av fargen under tilberedning, er det viktig at den forvelles riktig, og at bukettene har lik størrelse.

Kvalitetskrav

Romanesco skal være fast, tett og sprø. Fargen skal være lys grønn. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til misfarging eller at de løsner. Romanesco må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.

Næringsinnhold

Romanesco er mager kost slik som blomkål, med et høyt innhold av vitaminer og mineraler. Den er mettende og fiberrik.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juni–september

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea broccolo
engelsk: romanesco
tysk: Romanesco
fransk: romanesco

Lagring:

0–2 °C. Romanesco av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og vern mot trekk.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Kålvekster