Hopp til innhold

Fagstoff

Hodekål (hvitkål)

Hodekål, også kalt hvitkål, er en av våre viktigste grønnsaker, og den dyrkes over hele landet. Viltvoksende hodekål har vært kjent i det sørøstlige middelhavsområdet i nesten 5000 år, og romerne tok med hodekål til resten av Europa og brukte grønnsaken faktisk som et legemiddel.
Hodekål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mot slutten av 1600-tallet begynte vi å dyrke hodekål i Norge.

Gryte med fårikål. Foto.

Hodekål består av et hode dannet av tettpakkede blad. Det er en hardfør grønnsak som tåler det norske klimaet godt, og den egner seg godt til langtidslagring, noe som skyldes det tynne voksbelegget på bladene. Hodekål kan veie opptil flere kilo, men vanligst er hoder på 1–2 kilo. Konsistensen er sprø og saftig.

Bruksområde

Hodekålen kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Den kan kokes, smørdampes, stekes, wokkes, syltes eller brukes til surkål, stuing eller supper.

Coleslaw i en bolle. Foto.

Kvalitetskrav

Hodekål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblad. Kålhodet skal være helt og jevnfarget, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie, sprø og saftige og ha en frisk farge. Stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Næringsinnhold

Hodekål er kalorifattig og inneholder noe A- og en god del C-vitaminer. Vel 100 gram hodekål dekker dagsbehovet for C-vitamin.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

Hodekål kan lagres i lang tid og er derfor tilgjengelig hele året.

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea var. capitata
engelsk: white cabbage
tysk: Weisskohl
fransk: chou blanc

Lagring:

0–2 °C. Hodekål har svært god holdbarhet og tåler langtidslagring under optimale lagringsforhold.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Kålvekster