Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Jobb med kortfilmen Ute av kontekst

Hva skjer når en ytring blir tatt ut av kontekst? Og hvordan bør vi reagere på ytringer vi ikke liker? Diskuter disse spørsmålene med utgangspunkt i kortfilmen Ute av kontekst.
Unge kvinner og menn i små grupper i en bar. Foto.

Før du ser filmen

Sett deg grundig inn i disse ressursene:

Se filmen

Se kortfilmen Ute av kontekst på bibliotektjenesten Filmbib.

For å se filmer på Filmbib må du skaffe deg Bibliotekkortet på sidene til Nasjonalbiblioteket.

Oppgaver til filmen

1. Diskuter i små grupper

  1. Har dere noen gang opplevd at det dere sier, har blitt misforstått av andre? Finn eksempler og reflekter sammen over hvorfor misforståelsen oppsto.

  2. For 70 år siden var det vanlig å bruke n-ordet i Norge. Hvorfor tror dere n-ordet vekker så sterke følelser i dag?

  3. Kontekst handler blant annet om den situasjonen en ytring blir framsatt i. Er det ok at n-ordet brukes i forbindelse med humor og ?

2. Karakterer og dramaturgi i filmhistorien

Jobb videre alene eller i gruppe med disse spørsmålene:

  1. Karakterene i filmen er samlet i tre ulike grupper i baren. Dialogen starter i den første gruppa. Hva får vi vite om karakterene i denne gruppa, og hvordan blir deres identitet brukt som argument for at utsagnet ikke var rasistisk ment?

  2. Dialogen fortsetter med ei annen gruppe som reagerer på det som blir sagt. Hvem består denne gruppa av, og hvorfor tror dere de reagerer som de gjør?

  3. Den tredje gruppa står ved bardisken. Beskriv karakterene i denne gruppa og måten kommunikasjonen foregår på. Hvorfor reagerer de som de gjør?

  4. Hvordan fungerer fortellerstemmen i filmen?

  5. Dramaturgi handler om hvordan du forteller og setter sammen en historie. Beskriv dramaturgien i filmen, og hva filmskaperne oppnår når de velger denne formen for dramaturgi.

3. Skriftlig drøftingsoppgave

I eldre litteratur var det vanlig å bruke n-ordet om mennesker med afrikansk opphav. Kjente barnebokforfattere som Thorbjørn Egner og Astrid Lindgren brukte dette ordet i bøkene sine. I vår tid mener mange at slike tekster må skrives om. Forfatteren av bøkene om Harry Potter, J.K. Rowling, har blitt beskyldt for å fremme synspunkter som diskriminerer transpersoner. Derfor har noen tatt til orde for å boikotte bøkene hennes.

Skriv en tekst der du drøfter denne påstanden: Omskriving av eldre litteratur og boikott av forfattere som ikke anses som politisk korrekte, er en trussel mot ytringsfriheten.

Relatert innhold

Cancel culture, eller kanselleringskultur, er en form boikott av personer som har en mening man ikke liker. Er dette en form for sensur av ytringsfrihet?

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 15.02.2024

Læringsressurser

Ytringsfrihet og ytringsansvar