Hopp til innhold

Fagstoff

Hva er brennevin?

Brennevin er drikkevarer som inneholder mer enn 22 volumprosent alkohol. Det er alkoholloven som setter grensen for hva som regnes som brennevin.
Rød drink i glass med appelsinbåt hengende over kanten på glasset. Drinken står på en bardisk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det finnes mange forskjellige typer brennevin. For å lage brennevin kreves det en råvare som inneholder sukker, eller stivelse som kan omdannes til sukker. Vi kan derfor lage brennevin av mange ulike typer råvarer, blant annet druer, poteter, korn og frukt.

Når vi lager brennevin, destillerer vi en alkoholholdig væske i et destillasjonsapparat. Apparatet produserer ikke alkohol, men konsentrerer den alkoholen som allerede finnes i væsken.

Ulike typer brennevin

Vi skiller mellom naturlig brennevin, der produktet har smak av råstoffene det er lagd av, og aromatisert brennevin, der det tilsettes smaksstoff.

Eksempler på naturlig brennevin

  • konjakk, armagnac og grappa, som lages på druer

  • skotsk whisky, som lages på maltet bygg

  • rom, som lages på sukkerrørsmelasse

  • enkelte fruktdestillater, som lages på gjæret fruktsaft (for eksempel calvados, som lages på epler)

Aromatisert brennevin lages av et nøytralt brennevin som får smak etter de smaksstoffene som tilsettes.

Eksempler på aromatisert brennevin

  • gin, smaksatt med einebær

  • akevitt, smaksatt med blant annet karve

  • likører av forskjellige smaker med markert innhold av sukker

Hva brukes brennevin til?

Brennevin kan brukes som nytelsesmiddel alene, serveres til mat eller blandes til ulike drinker og cocktailer. Til finere selskaper som bryllup er det vanlig å servere kaffe avec. Det innebærer at man serverer konjakk, likør eller lignende til kaffen.

Brennevin brukes også i matlaging. Du kan tilsette det i elegante sauser eller supper, eller som en smakstilsetning i kaker, konfekt og desserter. Og selvsagt når du skal flambere en rett. Tidligere ble brennevin mye brukt som medisin.

Film om brennevin

I denne filmen kan du se hvordan en bartender bruker ulike brennevinstyper til å lage tre forskjellige cocktailer.

Servering av brennevin

Brennevin utvikler seg lite på flaske, men skal du lagre det over lengre tid, bør du oppbevare flasken stående, beskyttet mot sterk sol og varme. Brennevinet endrer karakter ved forskjellige temperaturer. Lyst brennevin kan serveres lett avkjølt, mens mørkere kan serveres ved normal romtemperatur. Avkjølt brennevin lukter og smaker mindre, men virker ofte friskere.

Brennevin serveres i enheter à 2 eller 4 cl. Det er forbudt å selge eller skjenke alkoholholdig drikke med 22 volumprosent alkohol eller mer til personer under 20 år.

Ulike typer glass som kan brukes til å servere brennevin, står ved siden av hverandre på et bord. Foto.

Kilde

Teien, T. R. (2021). Brennevin. I Store norske leksikon. Hentet 14. juni 2021 fra https://snl.no/brennevin

Relatert innhold

Alkohollovens formål er å regulere innførsel og omsetning av alkoholholdige varer.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.06.2021

Læringsressurser

Brennevin