Alkoholloven - Bransje og arbeidsliv (RM-KOS vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Alkoholloven

Formålet med alkoholloven er å regulere innførsel og omsetning av alkoholholdige varer, for i størst mulig utstrekning å begrense de samfunnsmessige og individuelle skadene som alkoholbruk kan innebære.

Definisjon av alkoholholdig drikk

I lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven) er alkoholholdig drikk en fellesbetegnelse på drikker som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol. Det er også aldersgrense på alkoholsvake drikker som inneholder mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol.

Med brennevin mener vi en drikk som inneholder tilvirket alkohol ublandet eller blandet med andre produkter. En drikk som inneholder 22 volumprosent alkohol eller mer, regnes som brennevin.

Loven gjelder ikke alkohol som selges, kjøpes, leveres ut eller sendes til medisinsk, teknisk eller vitenskapelig bruk, eller sprit til desinfeksjonsbruk.

Definisjon av salg og skjenking

  • Salg er overdragelse av alkoholholdig drikk til forbrukere for drikking utenfor salgsstedet.

  • Skjenking er salg for drikking på salgsstedet.

Bevillingsplikt

Salg, skjenking og tilvirkning av alkoholholdig drikk krever bevilling, altså tillatelse fra offentlig myndighet.

Aldersgrense

  • Det er ikke lov å selge, skjenke eller levere ut alkoholholdig drikk til noen som er under 18 år.

  • Det er ikke lov å selge, skjenke eller levere ut alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer til noen som er under 20 år.

  • Den som selger, leverer ut eller skjenker alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer, må ha fylt 20 år.

  • Den som selger, leverer ut eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år.

Unntak fra aldersgrense

  • Aldersgrensen gjelder ikke ved salg av alkoholsvak drikk som inneholder mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol, når en person over 18 år har daglig tilsyn med salget.

  • Personer med fagbrev som kokk eller servitør kan selge, skjenke og utlevere alkoholholdig drikk selv om de ikke har nådd aldersgrensen.

  • Lærlinger og lærekandidater som ikke har nådd aldersgrensen, kan likevel selge, skjenke og utlevere alkoholholdig drikk når dette er nødvendig av hensyn til opplæringen. Vilkåret er at det må være en reell opplæringssituasjon og inngå som en del av læreplanen. Dette unntaket gjelder også elever i kokk- og servitørfag som er under praktisk opplæring i bedrift.

Bevillingsperioden

Kommunen kan gi bevilling (godkjenning) til å selge alkoholholdige drikker med høyere alkoholinnhold enn 4,7 volumprosent for fire år om gangen.

Inndragning av salgs- og skjenkebevillinger

Kommunestyret kan i bevillingsperioden inndra en bevilling for resten av perioden eller for en kortere periode dersom vilkårene ikke lenger er oppfylt.

Når kommunestyret vurderer om bevillingen bør inndras, og eventuelt hvor lenge, legger de vekt på hvilken type overtredelse det er snakk om, hvor grov overtredelsen er, om bevillingshaveren kan klandres for overtredelsen, og hva som er gjort for å rette opp forholdet. De kan også legge vekt på tidligere praktisering av bevillingen.

En bevilling kan også inndras dersom det skjer gjentatt narkotikaomsetning på skjenkestedet, eller dersom det ved skjenkestedet skjer gjentatt diskriminering av grunner som er nevnt i straffeloven.

Tilvirkning av alkoholholdig drikk

Produksjon av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling fra Helse- og omsorgsdepartementet. Hvis det er snakk om produksjon av alkoholholdig drikk til eget bruk, trenger man ikke bevilling med mindre det er snakk om brennevin.

Ulovlig kjøp

Det er forbudt å kjøpe alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer på vegne av noen som er under 20 år, eller annen alkoholholdig drikk til noen som er under 18 år.

Reklame for tilvirkningsmidler for alkoholholdig drikk

Det er ikke tillatt å annonsere for eller stille ut apparater – eller deler og utstyr – som kan brukes til produksjon eller destillering av sprit, brennevin eller isopropanol.

Det er forbudt å oppfordre til ulovlig produksjon eller destillering av sprit, brennevin eller isopropanol eller gi veiledning om dette.

Det er forbudt å reklamere for stoffer som er beregnet på tilsetning til alkoholholdig drikk. Det samme gjelder oppskrifter og apparater til å framstille slike drikker.


Reklame for alkoholholdig drikk

Reklame for alkoholholdig drikk er forbudt. Forbudet gjelder også reklame for andre varer med samme merke eller kjennetegn som drikk som inneholder over 2,5 volumprosent alkohol. Slike varer må heller ikke inngå i reklame for andre varer eller tjenester.

Oppgave

Diskuter kjøp av alkohol til unge under aldersgrensen. Hvor utbredt mener klassen dette er?

Kilde

Alkoholloven. (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (LOV-1989-06-02-27). Lovdata. https://lovdata.no/lov/1989-06-02-27

Relatert innhold

Skrevet av Oddvar Torgersen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 11.12.2024