Hopp til innhold
Fagartikkel

Naturlig brennevin – marc, grappa, rom og tequila

Både marc, grappa, rom og tequila er det vi kaller naturlig brennevin. Det vil si at de får smak av råvaren de er lagd på.

Marc og grappa

Dette druebrennevinet blir tradisjonelt framstilt ved at man destillerer presserester (drueskall, kjerner og stilker) etter vinproduksjon.

Etter at vinen er presset fra druen, tilsetter man vann i massen som består av drueskall, stilker og steiner, og så begynner det å gjære igjen. Denne alkoholholdige væsken destilleres, og det gir et produkt som i Frankrike kalles marc og i Italia grappa. Denne typen brennevin har en kraftig, skarp smak. Før var dette det brennevinet som vinbonden selv drakk, men nå har det fått høyere status og langt bedre kvalitet. Det har til og med blitt en motedrikk enkelte steder. I dag produseres grappa ofte på én og én druesort, og det finnes også fatmodnet grappa.

Rom

Råstoffet til rom er melasse, det vil si avfallsstoff etter raffinering av sukker. Dette tilføres vann og "sour mash", som er rester fra forrige gjæring (altså det samme som vi gjør med surdeig). Når dette destilleres i en pot still, får man den originale, brune jamaicarommen. I dag bruker man i større grad kolonneapparater, som gir et blankt, nøytralt produkt som Bacardi. Dessuten finnes det en del blandinger mellom disse to typene. Rom kommer opprinnelig fra landene i Vestindia – Jamaica, Puerto Rico, Cuba, Trinidad og Martinique – men lages nå også i flere andre land, blant annet i Mellom-Amerika.

Tequila

Tequila kommer fra Mexico og lages av saften fra agavekaktus. Etter tre til fem dagers gjæring destilleres væsken to ganger i en pot still. Det finnes to typer tequila: Den ene er klar og ulagret. Den andre er gyllen og lagret på eikefat i to til fire år. Meksikanerne drikker tequilaen bar med salt og sitronsaft til.