Hopp til innhold
Fagartikkel

Naturlig brennevin – whisky

De mest kjente naturlige brennevinstypene er konjakk (brandy og armagnac) fra vin, whisky (whiskey på amerikansk og irsk) fra øl/wash, rom fra melasse (rester fra sukkerproduksjon), tequila fra kaktussaft, calvados fra eplevin og kirsch fra kirsebær.

Skotsk whisky

Utgangspunktet for whisky er korn som blir maltet og gjæret på samme måte som øl, men uten at det tilsettes humle. Skotsk whisky deles inn i følgende hovedtyper:

Skotsk maltwhisky

Skotsk maltwhisky lages av bygg og har ofte en karakteristisk røyksmak. Den oppstår når det fuktige maltet tørkes med varme fra kull og torv (tørket jord). Røyken som da dannes, gir smak til whiskyen. "Ølet", som holder fra åtte til ti volumprosent alkohol, destilleres to ganger i en pot still (alambic) til en styrke på cirka 70 prosent. Deretter lagres det i minst tre år på eikefat. En kan også få whisky som er sju år, ti år, tolv år og eldre. Det finnes cirka 100 maltwhiskyprodusenter, og noen er forholdsvis små. Hvis produsenten selger whiskyen uten å blande med whisky fra andre destillerier, kalles whiskyen for single malt. Dette er den typen whiskyeksperter foretrekker.

Grain whisky

Grain whisky lages vanligvis av ei blanding av forskjellige korntyper, hovedsakelig bygg, hvete og mais. Den destilleres i et kolonneapparat, noe som gir en ganske nøytral sprit på 95 volumprosent. Deretter lagres også den i tre år. Produksjonen foregår ved rundt ti store spritfabrikker.

Blended whisky

Blended whisky er ei blanding mellom disse to typene. Det finnes flere tusen forskjellige typer blended whisky. De varierer sterkt i farge, fylde og røyksmak. Det avhenger av jordsmonn, vanntype, distrikt og blandingsforhold.

Irsk whiskey

Irsk whiskey destilleres tre ganger i en pot still. Den har ikke røyksmak og lagres i minst fem år før den selges. Det blir brukt rug, havre og hvete i tillegg til bygg. Det er denne typen whiskey som skal brukes til Irish coffee.

Kanadisk whisky

Kanadisk whisky lages også av flere forskjellige kornsorter. Den produseres i kolonneapparat og må lagres i minst to år. Den er mild og elegant på smak.

Amerikansk whiskey

Amerikansk whiskey finnes det to hovedtyper av: bourbon og rye. Noe produseres i pot still, men vanligvis bruker man kolonneapparater. Det kan være antydning til røyksmak på amerikansk whiskey, men det kommer av at de brenner fatene innvendig.


Bourbon kommer opprinnelig fra distriktet med samme navn i delstaten Kentucky, men brukes nå generelt om whiskey som inneholder minst 51 prosent mais. Om den kalles Kentucky bourbon, må den være destillert og lagret der. Straight bourbon vil si at den kommer fra ett destilleri, blended vil si at den kommer fra flere.

Rye har noe kraftigere smak og er lagd av minst 51 prosent rug.