Hopp til innhold

Fagstoff

Umami

Selve ordet umami betyr "god smak" på japansk. Du kan på en måte si at dette er en ny smak, da den ble definert og akseptert i nyere tid, men smaken har nok alltid vært der, den har bare ikke vært beskrevet eller hatt et navn.

Umami smaker du med hele tunga, så det er mange som beskriver det som at smaken fyller munnen og fører til at du vil ha mer og mer av det du smaker på. Det kan forklare at mat med mye umami er lett å like, og at smaken gjør at vi ikke klarer helt å stoppe å spise.

Du kan tilføre umami i en rett for å skape en mer komplett smak og fylle munnen med smak. Et eksempel er pasta med steinsopp, der du i tillegg river over parmesan. Du vil oppleve det samme med rå fisk, som sashimi, som du dypper i soyasaus. Soyasausen inneholder mye umami og salt.

Innen vegansk matlaging bruker du gjerne selleri eller tare for å skape umamismak. Derfor bruker vi gjerne tare i veganske krafter til supper og sauser.

Beskriv umami

Du bør finne din egen måte å beskrive umami på. Det finnes mye smak av umami i sopp, varmebehandlet tomat, rødt kjøtt, selleri og parmesan. Smak på noe av dette, og prøv å beskrive hva du føler.

CC BY-SASkrevet av Frode Selvaag.
Sist faglig oppdatert 06.12.2020

Læringsressurser

Sensorikk