Hopp til innhold

Fagstoff

Søtt

Du er født til å like søtt og sødme. Vi liker det søte fordi den første næringen vi får, har søtsmaken i seg. Morsmelk er søtt, og du husker sikker at saft var bedre enn vann. Men smaken er i stadig utvikling.

Du kan bruke sødme i matlagingen for å skape balanse i smaken. Sødme kommer i mange ulike former. Det vi bruker mest, er sukker, honning og siruper fra planteriket.

Vi balanserer ofte sødme mot surt eller bittert. Søte retter som vi tilsetter litt salt, vil ofte få en dypere sødmesmak fordi vi flytter smaken fra framme på tunga der vi smaker søtt, og bakover på tunga der saltsmaken kjennes.

Utfordre smaken din ved å utføre ulike smakstester med sødme:

  • Hva smaker mest søtt: honning eller hvitt sukker?
  • Hvor mye sukker må du ha for å balansere den sure smaken av 2 ss eddik?
CC BY-SASkrevet av Frode Selvaag.
Sist faglig oppdatert 06.12.2020

Læringsressurser

Sensorikk