Hopp til innhold

Fagstoff

Salt

Salt er du nok godt kjent med. Det er viktig for å skape balanse mellom smaker og for å forsterke andre smaker. Det er nesten som om saltsmaken vekker de andre smakene og forbereder munnen på det som kommer.

De mest brukte salttypene er bordsalt, fint og grovt havsalt samt flaksalt som Maldon og Havsnø (norsk).

Salt bør vi generelt bruke mindre av. For mye salt kan nemlig føre til hjerte- og karsykdommer. Bransjen har derfor arbeidet bevisst for å redusere mengden salt i ferdigmat.

Det er ofte slik at jo mer salt du bruker, jo mer venner du deg til å måtte ha. Derfor bør vi alle ha som mål å redusere saltforbruket ved å benytte andre smaker for å gjøre maten smaksrik. Det kan være friske eller tørkede urter og smaksrike råvarer som inneholder mye umami.

Salt er med på å bryte det bitre. Derfor passer det godt å bruke salt i en bitter salat eller sammen med grillet kjøtt.

Tren med salt

  • Test forskjellen mellom flaksalt og finkornet salt ved å smake på dem. Hvordan opplever du dem på tunga?
  • Salt fungerer fint sammen med søtt. Lag en kopp med søt varm sjokolade eller kakao, tilsett litt salt, og kjenn hvordan smaken endrer seg. Blir det mer eller mindre søtt?
  • Salt får også fram syre: Bland eddik og sukker i like mengder, og smak på blandinga. Tilsett deretter litt salt, og smak en gang til. Hva skjer med eddiksmaken/syren?


CC BY-SASkrevet av Frode Selvaag.
Sist faglig oppdatert 06.12.2020

Læringsressurser

Sensorikk