Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Refleksjonsoppgaver til temaet homeostase og hormonregulering

I disse oppgavene må du bruke kunnskapen du har om kroppens homeostase.

Oppgave 1

I det øverste rektangelet står det "Hypothalamus". Fra dette rektangelet peker en pil nedover til et rektangel hvor det står "Hypofyse". På denne pilen står det "Frigjøringsfaktor" med et plusstegn i parentes. Fra rektangelet med teksten "Hypofyse" peker en pil nedover til et rektangel med teksten "Follikkelceller i eggstokkene". På denne pilen står teksten "FSH (follikkelstimulerende hormon)" med et plusstegn i parentes. Fra det nederste rektangelet peker en pil nedover til teksten "Østrogen". Illustrasjon.
  1. Follikler er celler i eggstokkene som produserer og skiller ut hormonet østrogen. Follikkelcellene stimuleres av follikkelstimulerende hormon, FSH, som skilles ut av hypofysen.

    Hos kvinner som gjennomgår enkelte typer kreftbehandling, blir follikkelcellene ødelagt. Disse kvinnene har ofte en mye høyere konsentrasjon av FSH enn normalt.

    Bruk kunnskapene dine om hormonregulering til å forklare hvorfor kvinner med ødelagte follikkelceller har høyere konsentrasjon av FSH enn normalt.


  2. To figurer. Den øverste er kuleformet med en nedsenkning på toppen formet som bokstaven w. Den nederste er tilnærmet kvadratisk med en nedsenkning på toppen formet som bokstaven w. Under den øverste figuren står teksten "Naturlig hormon". Under den nederste står teksten "Kunstig hormon". Illustrasjon.

    Kvinner med forhøyet konsentrasjon av FSH kan ta et kunstig hormon som hemmer utskillelsen av FSH fra hypofysen. Figuren viser oppbygningen til det kunstige hormonet og oppbygningen til det naturlige hormonet som stimulerer hypofysen til å skille ut FSH.

    Prøv å forklare hvordan det kunstige hormonet hemmer utskillelsen av FSH.

Oppgave 2

Figuren viser konsentrasjonen av henholdsvis insulin, glukagon og glukose i blodet som funksjon av tida. Konsentrasjon av insulin begynner å øke rundt 1 time og når et toppunkt etter 2 timer, før den avtar monotont til 4,5 timer. Konsentrasjonen av glukose avtar svakt mellom 0 og 1 time. Den begynner å øke litt etter 1 time og når et toppunkt etter 2 timer. Den avtar deretter monotont mot 4,5 timer, men avtar litt mindre på slutten. Konsentrasjonen av glukagon er høyest mellom 0 og 1 time. Den begynner å avta etter 1 time, og når et bunnpunkt etter 2,5 timer. Den øker deretter gradvis mot 4,5 timer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Figuren viser hvordan konsentrasjonen av glukose, glukagon og insulin endrer seg over tid hos en person. Etter en time inntar personen et måltid med mye glukose. Forklar hvordan du kan se av kurvene hvilken som viser konsentrasjonen av henholdsvis glukagon, insulin og glukose.

  2. Hvordan ville kurvene for insulin og glukose ha sett ut dersom personen hadde diabetes type 1?

  3. En person med diabetes type 1 må tilføre insulin. Dersom han/hun feilberegner og tilfører for mye, kan det få alvorlige konsekvenser. I nødsfall må han/hun ta en sprøyte med glukagon. Forklar hvorfor det å ta for mye insulin kan være farlig, og hvorfor det vil hjelpe å ta en glukagonsprøyte.

Oppgave 3

Punktlista beskriver noen symptomer på diabetes type 1:

  • forhøyet glukosekonsentrasjon i blodet

  • glukose i urinen

  • må urinere ofte og mye

  • vekttap

  • ketoner i blod og urin
    (Ketoner dannes når kroppen forbrenner fett.)

  • trøtthet og lite "ork"

  • tørst- og sultfølelse

Det er sammenhenger mellom mange av symptomene. Forsøk å forklare så mange sammenhenger som mulig.

Fra et rektangel med teksten "Hypothalamus" peker en pil nedover til et rektangel med teksten "Hypofyse". På denne pilen står teksten "Frigjøringsfaktor". I tillegg står et plusstegn i parentes. Fra rektangelet med teksten "Hypofyse" peker en pil nedover til et rektangel med teksten "Testikler". På denne pilen står teksten "Hormon A". I tillegg står et plusstegn i parentes. Fra det siste rektangelet peker to piler. Den ene peker mot høyre til teksten "Testosteron". Den andre peker nedover til teksten "Spermier". Illustrasjon.

Oppgave 4

Figuren viser hvordan hormonet testosteron produseres.

Det er gjort forsøk med p-piller for menn. Disse skal hemme produksjonen av spermier. Pillen inneholder testosteron og må tas hver dag.

Bruk figuren og annen relevant kunnskap til å foreslå hvordan p-pillen forhindrer produksjon av spermier.



CC BY-SASkrevet av Johan Vikan.
Sist faglig oppdatert 22.08.2021

Læringsressurser

Hormonsystemet