Hopp til innhold
Oppgave

Refleksjonsoppgaver om hormoner

Disse oppgavene skal hjelpe deg med å bearbeide lærestoffet om hormoner: hvordan de virker, og hvordan de blir regulert. Oppgavene motiverer også til refleksjon om livsstil, bruk av kunstige hormoner og hormonhermere.

Oppgave 1

Kari har fått påvist høyt stoffskifte (hypertyreose). Sykdommen er knyttet til tyroksin. Forklar henne hva som skjer i kroppen til en person som har hypertyreose. Bruk internett til å løse oppgaven.





Oppgave 2

  1. På bildet ser du en celle med reseptorer. Den er omgitt av hormoner som ikke passer som hånd i hanske med reseptorene. Vil disse hormonene gi en biologisk respons inne i cellen? Begrunn svaret.

  2. Hva er det som gjør at et hormon utløser en biologisk respons i riktig celle?

  3. Forklar hvordan vann- og fettløselige hormoner når fram til målceller med riktige reseptorer.

Oppgave 3

Blodsukkerkonsentrasjonen synker når det er lenge siden du har spist. Forklar hvordan hormoner motvirker denne endringen i blodsukkerkonsentrasjon.

Oppgave 4

Hvordan foregår reguleringen av hormonproduksjonen i kroppen?

  1. Forklar generelt om reguleringsmekanismer.

  2. Beskriv reguleringen av et bestemt hormon.

Oppgave 5

P-piller inneholder kunstig østrogen og progesteron.

  1. Hvordan foregår utskillelsen av LH og FSH uten påvirkning av p-piller?

  2. Hvordan tror du p-pillene påvirker tilbakekobling til hypofysen og utskillelse av hormonene LH og FSH? Hvilke konsekvenser får dette for eggløsningen?

Oppgave 6

Hvilke(t) hormon(er) kan beskrives med ordene nedenfor?

  1. Hormonet produseres i hjernen, er oppbygd av aminosyrer, transporteres i fri form og utløser en biologisk respons i eggstokkene.

  2. Hormonet får cellene til å lagre glukose som glykogen.

  3. Hormonet får planter til å vokse mot lyset.

  4. Produksjonen av hormonet stimuleres av mørke og hemmes av dagslys.

Oppgave 7

Tenk deg at du har kjøpt et nett med avokadoer som viser seg å være harde og umodne. Hvordan kan du ved hjelp av det du har i huset, sørge for at avokadoene modner raskere? Forklar hvorfor din metode virker.

Oppgave 8

Bruk den danske appen Hormonsjekk til å skanne strekkoden eller les innholdsoversikten på noen av de kosmetiske produktene du bruker. Kan du finne ut om de inneholder parabener?

Eksempler på forbudte parabener

EU har forbudt de fem parabenene isopropyl-, isobutyl-, fenyl-, benzyl- og pentylparaben i kosmetikk.

De fire hyppigst brukte parabenene i kosmetikk – metyl-, etyl-, propyl- og butylparaben – er nå regulert av EU. Det vil si at det finnes regler som begrenser bruken. Det gjelder også 4-hydroksybenzosyre og saltformene kalsiumparaben, natriumparaben og kaliumparaben.

Kilder

Mattilsynet. (2014, 19. mai). Hvilken type stoffer er parabener og hva er deres opprinnelse? Hentet 24. januar 2022 fra https://www.mattilsynet.no/kosmetikk/stoffer_i_kosmetikk/parabener/hvilken_type_stoffer_er_parabener_og_hva_er_deres_opprinnelse.14206

Regjeringen. (2014, 6. oktober). Regulering av parabener. Hentet 24. januar 2022 fra https://www.regjeringen.no/no/sub/eos-notatbasen/notatene/2014/okt/regulering-av-parabener/id2434008/

Oppgave 9

Bruk av produkter som inneholder hormonhermere, kan få alvorlige konsekvenser for flere enn de som bruker dem. Forklar hvordan dette kan skje, og nevn eksempler på uønskede effekter.

Oppgave 10

Denne oppgaven om kroppsfiksering og doping egner seg best til arbeid i grupper.

  1. Drøft hvilke grunner som kan få enkelte til å velge doping for å bedre utseende og prestasjoner?

  2. Velg to typer doping. Forklar hva brukerne oppnår, og hva de risikerer.

  3. Hva tror dere kan gjøres for å redusere fokuset på kropp og utseende?

Oppgave 11

I denne oppgaven om hormoner og livsstil skal du vurdere kilder. Du kan jobbe enten alene eller i gruppe. Hvis dere er flere som jobber sammen, kan dere studere hver deres kilde på lista under og drøfte i etterkant. Hvis du jobber alene, kan du studere én eller to av kildene.

  1. Synes du at denne podkasten/nettsiden/bloggen er relevant og nyttig for deg og målgruppa di? Forklar.

  2. Bruk huskelista (troverdig, objektiv, nøyaktig og egnet) for å vurdere om dette er en god kilde til informasjon om hormoner.

  3. Hvilke kilder vil du stole på? Velg blant kildene over eller andre kilder. Forklar hvorfor.