Om biologi 1Ressurser som hjelper deg nå du skal planlegge, men også ulike verktøy, tips til undervisning og hjelp til læring.
Naturvitenskapelige arbeidsmetoderI biologi skal du bruke naturvitenskapelige metoder, planlegge, drøfte og bruke modeller. Praktiske ferdigheter er også sentralt i biologifaget.
FeltarbeidDette emnet inneholder forslag til feltarbeid i ulike miljøer.
Økologi og biologisk mangfoldHvorfor er biologisk mangfold viktig, og
hvordan skal vi ta vare på mangfoldet i møte med trusler som klima- og arealendringer?
SystematikkSystematikk handler om å gruppere organismer ut fra evolusjonært slektskap, og det er helt nødvendig for å kunne ta vare på det biologiske mangfoldet.
CellerCeller er byggesteinene i alt levende, fra enkle encellede organismer til oss mennesker. Celler er derfor helt sentralt i biologifaget.
Vekst og utviklingEn celle deler og utvikler seg til flere ulike celletyper som samarbeider og kommuniserer med hverandre. Dette gir opphav til flercellede organismer.
Reaksjon på omgivelseneCellene samarbeider og kommuniserer ved hjelp av signalstoffer for å holde et stabilt indre miljø.
Næringsopptak og fordøyelseAlle organismer må ha næringsstoffer for å drive livsnødvendige prosesser. Dyr spiser andre for å få næring. Planter tar opp næring fra jord og luft.
GassutvekslingPlanter og dyr må utveksle oksygen og karbondioksid med omgivelsene for å leve. Dette kalles gassutveksling.
TransportI organismer må stoffer transporteres effektivt: stoffer som tas opp fra omgivelsene, stoffer som dannes i organismen, og stoffer som skilles ut igjen.
UtskillingUtskilling handler om å kvitte seg med avfallsstoffer og overflødige ioner og vann, slik at kroppen kan opprettholde et stabilt indre miljø.
FormeringBare gjennom vellykket formering kan en art overleve på lang sikt. Både planter og dyr har utviklet mange ulike måter å formere seg på.
Forsvar mot sykdomBåde planter og dyr har utviklet forsvarssystemer som gjenkjenner og går til motangrep på skadelige inntrengere som kan forårsake sykdom.