Persillerot
Persillerot er ei hvit rot med lysebrune striper som likner på pastinakk, men er litt mindre. Både rota og graset har sterkere smak enn bladpersille. Smaken på persillerota kan også minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerota i bunter med graset på. Utover vinteren selges rota uten gras.
Bruksområde
Persillerota renses før bruk. Kutt av stilken og rotfestet, og skrell med en potetskreller. Persillerot kan brukes i supper og gryter, smørdampet eller steikt som tilbehør til kjøttretter. Revet persillerot er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok. I supper og gryter kan også graset brukes.
Prøv deg gjerne på å steike persillerot i ovnen.
Oppskrift på ovnsbakte persillerøtter (matprat.no).
Kvalitetskrav
Persillerota skal være rein, sunn, saftspent og fri for skadedyr. Rota skal være hel, velformet og uten forgreininger.
Næringsinnhold
Persillerot inneholder A-, B6- og C-vitaminer, jern, kostfiber, folat og en del kalium.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
september–april
Med andre ord:
latin: Petroselinum crispum
engelsk: root parsley
tysk: Wurzelpetersilie
fransk: persil tubéreux
Lagring:
2–4 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks