Sellerirot (knollselleri)
Sellerirot er en lysebrun, rund og knudrete rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som buntrot med gresset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker og plastpakket.
Bruksområde
Sellerirot bør du skrelle før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksiderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den brukes mest som suppegrønnsak, og både rota og gresset kan brukes. Stekt eller kokt sellerirot brukes som tilbehør til både fiskeretter og kjøttretter. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Revet sellerirot er godt, og de grønne bladene kan også brukes i salat.
Kvalitetskrav
Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord og uten skadedyr eller frostskader.
Næringsinnhold
Sellerirot er rik på kalium og inneholder en del B- og C-vitaminer.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
august–april
Med andre ord:
latin: Apium graveolens var. rapaceum
engelsk: celeriac
tysk: Knollensellerie
fransk: céleri rave
Lagring:
0–2 °C. Buntrot med gresset på bør ikke lagres lenger enn én uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.