Pastinakk
Av utseende er pastinakken svært lik gulrot og persillerot med sin klumpete og avlange form, men den er gjerne noe større.
Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget, og smaken er søt og delikat. Pastinakk kan ha ulike størrelser med både små og store varianter. På store pastinakker er den indre delen seig og treaktig og bør skjæres bort.
Bruksområde
Pastinakk kan brukes i både rå og kokt tilstand. Den må skrelles før bruk, og eventuelt treaktig vev i midten må fjernes. Pastinakk kan rives og brukes i råkostsalat, eller enten kuttes i biter eller strimles til wok. Den kan kokes i lettsaltet vann og brukes som tilbehør til middag eller som grønnsak i fersk suppe. Pastinakk kan også brukes i stuinger eller gratineres i ovn.
Kvalitetskrav
Pastinakk bør være velutviklet uten forgreninger og birøtter. Den skal være sprø, saftig og fast i konsistensen.
Næringsinnhold
Pastinakk er god på smak og inneholder noe A-, B- og C-vitaminer. Smaken er søt fordi den inneholder mye karbohydrater.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
juli–desember
Med andre ord:
latin: Pastinaca sativa
engelsk: parsnip
tysk: Pastinak
fransk: panais
Lagring:
1–3 °C. Pastinakk skal oppbevares kjølig. Den har lang holdbarhet hvis lagringstemperaturen og luftfuktigheten er ideell.