Avkjølingsvæsker
Oppvarmings- og kjøleprosessen er med på å endre metalleigenskapar som styrke, hardleik og seigleik. For å kjøle ned eit varmt arbeidsstykke så raskt som herdeprosessen krev, må vi bruke ei væske. Nedkjøling i luft er ikkje effektivt nok fordi luft ikkje har god nok termisk leieevne. Ho transporterer ikkje bort varme frå arbeidsemnet raskt nok.
Vatn som avkjølingsvæske
Det enklaste er å avkjøle i vatn. Ulempa med vatn er at vanleg vatn har eit kokepunkt på berre
100 °C. Når ein nedkjøler eit arbeidsstykke i vatn, kan vatnet begynne å koke og bli til vassdamp. Vassdamp rundt arbeidsstykket kan føre til ei ukontrollert nedkjøling der ulike stader på arbeidsstykket blir kjølte ned i ulik hastigheit.
Skal du nytte vatn som avkjølingsvæske, bør du ikkje bruke friskt vatn direkte frå springen, men gjerne vatn som har stått lenge og blitt "dødt". Då har vatnet blitt oksygenfattig slik at det er mindre fare for at det går over i dampform.
Vi kan også tilsette salt i vatnet for å auke den termiske leieevna til væska. Då får vi ei meir kontrollert nedkjøling. Det er likevel viktig å tenke på risikoen for korrosjon når stål blir dyppa i salthaldig væske.
Herdeolje som avkjølingsvæske
Herdeolje er ein oljetype som er spesiallaga for brånedkjøling av metall. Herdeolje har eit høgt kokepunkt og inneheld minimalt med oksygen. Det går derfor ikkje over i gassform like raskt som vatn, og heller ikkje på same måten. Ved å avkjøle stålet i herdeolje oppnår vi ei meir stabil og kontrollert nedkjøling.
I databladet for stålet finn vi nødvendig informasjon om temperaturen og avkjølingsmetoden som skal brukast under herdeprosessen. Enkelte ståltypar kan bråkjølast i både vatn og olje, og då må vi gjere eit val. Begge væskene har fordelar og ulemper, sjølv om olje ofte er den føretrekte løysinga.
Kjølehastigheit
Vatn har generelt betre termisk leieevne og dermed høgare kjølehastigheit enn olje. Derfor blir stålet herda raskare. Dette kan vere ein fordel om vi treng eit ekstremt hardt og sterkt stål. Olje har lågare termisk leieevne og gir langsamare avkjøling.
Viskositet
Viskositet (flytegrad) er motstanden ei væske har mot rørsle. Viskositetsgraden påverkar nedkjølingshastigheita, og han påverkar kor fort herdeoljen flyt inn i ulike formasjonar når vi herdar arbeidsemne med kompliserte former.
Låg viskositet i væska aukar nedkjølingshastigheita fordi ny væske enkelt kan flyte inn mot det varme arbeidsstykket og leie varmen bort frå arbeidsstykket. Ei væske med høg viskositet er tungtflytande, og væska som er nærast arbeidsstykket, vil derfor skiftast ut langsamare. Då får vi langsamare nedkjøling.
Ein olje med rett viskositet vil gi ei jamnare og meir kontrollert avkjøling. Det vil igjen redusere faren for sprekkar og andre defektar på arbeidsstykket.
Overflatespenning
Overflatespenninga er ei måleining for væskespreiing. Olje har vanlegvis lågare overflatespenning enn vatn.
Ei låg overflatespenning kan minske risikoen for sprekkar eller andre feil i stålet under herdeprosessen. Ho tillet raskare og jamnare spreiing av olje og gir dermed raskare avkjøling, raskare herding og eit hardare sluttprodukt.
Brannfare
Vatn blir vanlegvis sett på som sikrare enn olje med tanke på brannfare, spesielt viss vatnet er riktig handtert for å unngå dampspenningseksplosjonar. Likevel kan begge væskene utgjere ein brannrisiko under visse forhold, og det er viktig å overhalde alle tryggingstiltaka anten vi bruker olje eller vatn som herdevæske.
Viss du nyttar vatn som har stått på verkstaden lenge, må du òg sjekke om det har komme brannfarlege stoff i vatnet som kan begynne å brenne når dei kjem i kontakt med det varme arbeidsemnet.
Olje er ei brennbar væske, og flammepunktet til oljen avgjer kor brannfarleg oljen er. Flammepunktet er temperaturen der herdeoljen går over i dampform og produserer den mengda damp som trengst for å danne ei antenneleg blanding saman med luft. Er flammepunktet lågt, treng oljen lågare varme for å utvikle denne gassen, er flammepunktet høgt, treng oljen høgare temperatur for å utvikle så mykje gass at han kan ta fyr.
Når vi skal herde, må vi sjekke at det ikkje er brennbare objekt i nærleiken. Vi må òg bruke godkjent verneutstyr og brannsikre behaldarar, og vi må passe på rett ventilasjon og avstand frå tennkjelder.
Kostnad
Vatn er til vanleg billigare og lettare tilgjengeleg enn spesielle herdeoljar. Derfor kan vatn vere meir kostnadseffektivt for nokre bedrifter eller skular.
Herdeolje kan nyttast fleire gonger, men ho bør ikkje bli ståande lenge, for då kan ho bli forureina. Å bruke eit kar med herdeolje for éi enkelt herding er heller ikkje noko godt val fordi det er verken lønnsamt eller miljøvennleg.
Kontroll over herdeprosessen
Olje gir oss vanlegvis betre kontroll over herdeprosessen fordi nedkjølingshastigheita er langsamare. Kontroll kan vere viktig for å oppnå ønskte eigenskapar og unngå sprekkdanning.
Herdeoljar inneheld ulike tilsettingsstoff som gir dei spesifikke eigenskapar. Tilsettingsstoffa kan påverke korleis oljen fungerer under herdeprosessen, kor tjukk eller tynn oljen er (viskositet), kor brannsikker ho er osv. Når vi skal velje herdeolje, må vi derfor vurdere kva slags materiale vi skal behandle, og kva for krav herdeprosessen stiller.
Ureinheiter i ein herdeolje kan gi feil og defektar i metallet, til dømes mjuke flekker, ujamn hardleik osv. Også vatn kan skape problem, for vatn blandar seg ikkje med herdeolje og kan forårsake reaksjonar under herdeprosessen. Herdeolje skal derfor ha eit vassinnhald på maksimalt 0,1 %.
Slammet som blir produsert under herdeprosessen, kan føre til ujamn varmeoverføring, sprekk og andre defektar og overdriven skumdanning. Skum i for store mengder kan forårsake overoppheting og til og med brann.
Kvar oljetype har eit nedbørstall som beskriv mengda slam oljen produserer. Dette talet bruker vi til å estimere gjenverande levetid for brukt olje.
Oversikt over oljetypar
Nemning | Eigenskapar |
---|---|
Quenching oil (herdeolje) | Dette er ei generell nemning for oljar som blir brukte til å herde metallkomponentar gjennom hurtig avkjøling. Oljane kan ha ulike eigenskapar som ulik viskositet, kjølehastigheit, brannsikkerheit og kompatibilitet med ulike metalltypar. |
Heat treatment oil (varmebehandlingsolje) | Dette er ein olje som blir brukt spesifikt til varmebehandlingsprosessar som herding, anløping og normalisering. Han har bestemde herdings-eigenskapar, samtidig som han gir tilstrekkeleg smørjing og vern mot korrosjon. |
Fast quenching oil (hurtigherdeolje) | Dette er ein olje som har ei høg kjølehastigheit. Han blir brukt når rask herding er nødvendig for å gi metallet høg hardleik og styrke. |
Accelerated quench oil (herdeolje for raskare herding) | Denne oljen har auka kjølehastigheit samanlikna med vanlege herdeoljar, men likevel ikkje så høg kjølehastigheit som "fast quench oil". Han blir brukt når vi ønsker ei moderat herdehastigheit. |
Medium speed quenching oil (herdeolje for middels rask herding) | Denne oljen gir ei moderat kjølehastigheit og dermed betre kontroll over herdeprosessen. Det blir lettare å unngå sprekkar og andre defektar i materialet. |
Slow speed quenching oil (herdeolje for langsam herding) | Dette er ein olje som har ein lågare kjølehastigheit, noko som gir ein meir gradvis herdeprosess. Dette kan vere nyttig ved materiale som er meir utsette for forvrenging eller sprekkdanning om dei blir herda for raskt. |
Polymer quenching oil (polymer herdeolje) | Denne typen herdeolje er tilsett polymerar. Polymermolekyla dannar ein varmeleiande film på overflata av metallet. Slik aukar dei kjølehastigheita og reduserer risikoen for brann. Polymer herdeolje er vanlegvis brukt i applikasjonar der brannsikkerheit er spesielt viktig. |
High flash point quenching oil (herdeolje med høgt flammepunkt) | Dette er ein olje med høgt flammepunkt, noko som betyr at han er mindre brannfarleg og særleg eigna til bruk i industriar der brannsikkerheit er avgjerande. |
Low viscosity quenching oil (herdeolje med låg viskositet) | Denne oljetypen har låg viskositet og derfor tynnare konsistens og betre flyteeigenskapar. Han kan vere nyttig i prosessar der hurtig og jamn avkjøling er nødvendig. |
Synthetic quenching oil (syntetisk herdeolje) | Dette er ein olje som er framstilt av syntetiske basestoff i staden for tradisjonelle mineraloljar. Syntetiske herdeoljar kan tilby meir nøyaktig kontroll over herdeprosessen og betre yting under ekstreme forhold. |
Oversikt over tilsettingsstoff
Herdeoljar får ulike eigenskapar når dei blir formulerte (blanda) med ulike tilsettingsstoff.
Tilsettingsstoff | Tilført eigenskap |
---|---|
Antioksidantar | Desse tilsettingsstoffa bidrar til å hindre oksidasjon av oljen ved høge temperaturar. Då blir det danna færre oksidasjonsprodukt som kan redusere levetida og effektiviteten til oljen. |
Antiskummiddel | Antiskummande tilsettingsstoff reduserer skumdanninga under bruk av oljen. Dette bidrar til å halde oppe god kontakt mellom oljen og metallet, og det betrar varmeoverføringa under herdeprosessen. |
Smørjemiddel | Desse tilsettingsstoffa gir smørjeeigenskapar til herdeoljen. Dei reduserer friksjonen mellom metalloverflatene og vernar komponentane mot slitasje og skadar under herding og i etterkant. |
Korrosjonshemmarar | Korrosjonshemmande tilsettingsstoff vernar metallet mot korrosjon ved å danne ein vernande film på overflata av materialet. Dette er spesielt viktig etter herdeprosessen, for då er metallet meir utsett for korrosjon. |
Kjøleforsterkarar | Desse tilsettingsstoffa betrar varmeoverføringseigenskapene til oljen og gir både raskare og jamnare herdeprosessar. Slik blir risikoen for ujamn herding eller deformasjon av materialet redusert. |
Viskositetsmodifikatorar | Desse tilsettingsstoffa endrar viskositeten til oljen, noko som kan gjere oljen spesielt eigna til spesifikke herdeprosessar eller materiale. Vi oppnår til dømes betre inntrenging i kompliserte former viss vi reduserer viskositeten til oljen. |
Flammepunktsenkarar | Desse tilsettingsstoffa hevar flammepunktet til oljen, noko som gjer han mindre brannfarleg og dermed tryggare å bruke, spesielt i situasjonar der det er risiko for brann. |