Martensitt
Martensitt er den hardaste typen mikrostruktur som finst i stål. Han blir spesielt hard og sprø når han inneheld mykje karbon. Grunnen er at karbonatoma i martensitt gjer stålet veldig stressa på eit mikroskopisk nivå. Dette stresset hindrar stålet i å deformere plastisk, noko som betyr at det ikkje kan bli bøygd eller forma utan å brekke.
I tillegg har martensitt mange små feil og grenser mellom korna i strukturen, noko som òg gjer det hardare.
Når stål med martensitt blir varma opp i ein prosess som blir kalla anløping, blir både hardleiken og sprøheita redusert. Under anløpinga vil karbonatoma danne små partiklar som blir kalla karbid, og desse hjelper til med å redusere stresset i strukturen.
Ståltype | Karboninnhald | Bruksområde | Varmebehandling og eigenskapar |
---|---|---|---|
Seigherdingsstål | 0,25–0,50 % | Maskindelar som akslingar, veivstenger, stempelstenger og tannhjul | Blir anløpt ved høg temperatur for å oppnå høg seigleik, noko som gjer at dei toler slag og støyt. |
Verktøystål | 0,5–2,0 % | Verktøy og reiskapar | Svært hardt og slitesterkt. Kan innehalde høge mengder legeringselement for spesielle eigenskapar som varmebestandigheit. Blir anløpt for å få rett balanse mellom hardleik og seigleik. |
Settherdingsstål | Lågt i kjernen, høg overflatekarbon etter oppkoling (~0,9 %). | Produkt som treng høg overflatehardleik, som tannhjul og andre deler som er utsette for høg slitasje | Overflata blir oppkola ved høg temperatur, følgt av rask nedkjøling og lett anløping. |
Fjørstål | Mange fjørstål inneheld martensitt og blir brukte i applikasjonar der fjøring er viktig |
Martensitt er ein kroppssentrert tetragonalkrystallstruktur som blir danna ved hurtig avkjøling av stål frå ein temperatur over den kritiske temperaturen til austenitten.
I ein tetragonal struktur er avstanden mellom atoma lik i to av dei tre aksane X, Y og Z, og atoma i alle tre aksar er kopla til kvarandre.
For å danne martensitt må vi gjennomføre ein herdeprosess. Dette gjere vi ved å varme opp stålet til ein høg temperatur og deretter kjøle det raskt ned. Denne prosessen gjer stålet hardare og meir slitesterkt, noko som er avgjerande for mange industrielle applikasjonar.
Martensitt blir danna når stål blir herda ved å bli avkjølt raskt nok til å hindre diffusjon av karbonatom, som normalt ville resultert i danninga av perlitt.
Martensitt har høg hardleik og styrke, noko som gjer det eigna for bruksområde som krev slitasjemotstand og styrke.
Martensitt er sprø og har låg seigleik, noko som kan gjere han sårbar for brot under påverknad av slag eller støyt.