Vårlauk
Det meste av lauken som blir seld som vårlauk, er ein sort som ikkje dannar noka fortjukking nedst, slik vanleg kepalauk gjer. Kepalauk som blir teken opp svært tidleg og seld med det grøne graset, blir også seld som vårlauk, og han kan ha ei fortjukking nedst. Vårlauk har kortare haldbarheit enn purrelauk og må helst oppbevarast ved mellom 0 og 2 gradar med høg luftfuktigheit. Den norske sesongen strekker seg frå juni til oktober.
Vårlauk blir nytta naturell i salatar og dressingar. Han kan òg kokast, smørdampast, steikast eller nyttast i wok, men hugs at vårlauk ikkje skal varmebehandlast lenge. På grunn av den fine, milde smaken er han mykje nytta i salatar, og i Sverige blir han kalla salatlauk. Dei grøne blada kan nyttast som graslauk, sjølv om smaken kan vere noko sterkare.
Vårlauk skal vere heil, rein og fri for frostskadar. Lauken skal vere sprø og fersk, og toppen skal ha ein frisk grønfarge.
Vårlauk har ein mild og aromatisk smak og er ideell for barn som elles måtte finne annan lauk for sterk. Vårlauk og andre laukvariantar inneheld antioksidantar som er bra for forsvarssystemet til cellene.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.
I den korte filmen under kan du lære meir om vårlauk og få tips om korleis han kan bli laga til og servert.
Med andre ord
latin: Allium fistulosum
engelsk: spring onion
tysk: Frühlingszwiebeln
fransk: oignon de printemps