Hopp til innhald

Fagstoff

Faguttrykk: bakar og konditor

Her finn du forklaring på ein del ord og uttrykk som blir brukte i bakar- og konditorfaget.
Ein bakar strør mjøl over ein utrulla deig på bordet. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

A

autolyse
blanding av mjøl og vatn som får prosessane i deigen til å starte, blir gjord før elting og tilsetjing av gjær og salt

B

baba
bakverk av gjærdeig
bakehjelpemiddel
tilsettingsstoff for å betre dei tekniske eigenskapane til brødet
bavaroise
kremaktig dessert med gelatin
biskuit
kjeks

C

coulis
konsentrert saft eller puré av bær

E

éclair
liten, avlang vassbakkels
elte
å blande ingrediensane til ein gjærdeig for hand eller i maskin
emne
deigstykke som skal bli eit produkt

F

fondant
ein type fast sukkerglasur. Blir òg brukt om ei kake med mjuk kjerne.

G

glasere
å ha på glasur på ei kake

H

hev/fordeig
ein deig med lite gjær som blir sett nokre timar i førevegen eller dagen før, blir blanda inn i hovuddeigen som erstatning for gjær eller i tillegg til litt gjær
kviletid
liggetid der deigen kviler mellom to operasjonar

K

kandisering
overtrekking av kokt sukker
kuvertyre
kakaomasse som er tilsett kakaosmør og sukker, såkalla "ekte sjokolade"

M

meringue
marengs
mousse
ekstra lett og luftig kremdessert utan gelatin

O

oppslag
utforming av emne til brød

P

palettkniv
flat kniv utan egg, blir brukt til å stryke kremar og glasurar utover
parfait
iskrem
petit four
små konfektkaker
profiterolar
små kuler av vassbakkelsdeig

R

rask
heving

S

snitte
å skjere mønster i deigemne
skrapelêr
plastikkskrape som blir brukt til slikkepott
springform
rund kakeform med laus botn, kanten blir opna og blir utvida med ei springfjør

T

tyll
spiss til sprøyteposar

U

utmalingsgrad
kor mange prosent av kornet som har vorte malne saman med mjølet

V

verken
skøyten som oppstår under oppslag
CC BY-SASkrive av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist fagleg oppdatert 03.09.2022

Læringsressursar

Faguttrykk