Oppslagsverk og ordliste
Faguttrykk: matindustrien
Her finn du forklaring på ein del ord og uttrykk som blir brukt i matindustrien.
- batch
- produksjonsserie av eit produkt
- dosere
- å porsjonere ut visse mengder
- emballasje
- innpakning
- emulgator
- dannar eit lag mellom stoff som fråstøyter kvarandre
- flytskjema
- viser gongen i ein produksjonsprosess frå råvare til ferdig produkt
- functional food
- matvare med helsefremmande eller sjukdomsførebyggande effekt
- homogenisering
- prosess der til dømes feittpartiklar i mjølk blir delte i mindre partiklar ved hjelp av trykk
- pasteurisering
- varmebehandling over ei gitt tid. Standarden er 72 gradar i 15 sekund.
- produksjonsserie
- å produsere ei bestemd mengde av same produkt
- produkt
- det du sit igjen med etter avslutta prosess – den ferdige vara
- produsere
- å lage eit produkt
- prosess
- det som skjer med råvara på vegen til ferdig produkt
- resept
- oppskrift
- råvare
- ingrediens som blir brukt i eit produkt
- skift
- arbeidsperiode i produksjonen, ofte fleire skift: dag, kveld
- sporbarheit
- system som gjer at bedrifta kan finne tilbake til dato og tid for produksjon, kva produksjonsanlegg som har produsert produktet, kva produksjonsserie og produksjonslinje vara kjem frå, og kven som har hatt ansvar for produksjonen
- UHT-behandling
- Ultra High Temperature, varmebehandling ved til dømes 130 gradar i 30 sekund
- viskositet
- eit mål på kor tjuktflytande noko er