Norsk mattradisjon: Potet
Treg start i Europa
Poteten ble ikke umiddelbart benyttet som grønnsak i Europa, og det tok lang tid før man begynte å verdsette den. Den hadde et svært dårlig rykte på seg, og i Frankrike mente overklassen at smaken passet best for underklassens smak og fordøyelse. Noen mente også at man ble spedalsk av å spise poteter.
Kornmangel
Mangel på korn førte til at poteten ble brukt som en billig erstatning. Poteten reddet mange sjøfolk fra sykdommen skjørbuk. Som med så mye annet måtte det dårlige tider til for at denne grønnsaken skulle bli verdsatt.
Poteten ble redningen
Tidlig på 1800-tallet er Norge et fattig land, og kornhøstene slår feil flere år på rad. Dette får store konsekvenser for innbyggerne, og det er lite mat tilgjengelig for de fattige. Da måtte man finne alternativer til korn og kornprodukter. Norge og Irland var kanskje de to landene som hadde størst utbytte av poteten. Begge landene var fattige og trengte en billig alternativ matkilde. Derfor ser vi også mange oppskrifter på bruk av poteter i disse landene. Poteten ble altså redningen for svært mange i Norge.
Spanske sjøfolk anså poteten som en dårlig matkilde, men god nok for sjøfolk. Poteten er rik på vitamin C, og dette førte til at sjøfolkene unngikk skjørbuk, men denne sammenhengen så de imidlertid ikke da.
Et alternativ til korn og mel
Poteten ble etter hvert brukt som alternativ til korn og mel. Det vil si at man begynte å bruke poteter som ingrediens i ulike matretter i stedet for mel og kornprodukter. Eksempler på dette er potetsmør, potetkake, potetost og potet med sur melk. Vanlige folk spiste kanskje potet til en til tre måltider i løpet av dagen. Poteten ble brukt til det meste, men for de fattige var det nok kun potet som sto på menyen til alle måltider.
Bruksområde i dag
Poteten har fremdeles en stor plass i det norske kostholdet, og den brukes i svært mange varianter. Mange oppskrifter fra 1800-tallet holdes fortsatt i hevd, som for eksempel potetkake, ulike middagsretter med smør og poteter, spekesild med poteter. I dag reiser vi mye mer og får stadig flere impulser fra andre land. Det har nok ført til at vi spiser noe mindre poteter i dag enn tidligere.