Mattradisjoner
Her i Norge har vi mange mattradisjoner, og felles for disse er at de ofte går i arv fra en generasjon til den neste. Mange av disse oppskriftene er skrevet ned og finnes i kokebøker.
Informasjon om oppgaven
Oppgaven vil gi deg mer kunnskap om ulike tradisjonsretter i Norge, og lære deg å sette sammen og lage menyer og kaker.
Oppgave 1
- Hva er en mattradisjon?
- List opp ulike anledninger der vi serverer tradisjonsretter. Sett opp retter til de ulike anledningene. Ta med så mange du finner innen forretter, hovedretter, desserter, bakverk og kaker.
- Undersøk hva som blir ansett som tradisjonsretter i ditt nærområde.
- Undersøk hvilke tradisjonsretter vi har på Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og i Nord-Norge. Hva er likt, og hva er ulikt?
Oppgave 2
- Sett sammen en tradisjonell toretters hverdagsmeny og en treretters festmeny fra ditt nærområde eller en del av Norge.
Begrunn valgene dine. - Finn fram oppskrifter, og tilpass dem til 4 personer.
- Lag matrettene.
Vurder menyens
- næringssammensetning
- utseende
smak
Er dette retter som fortsatt vil eksistere om ti år? Hvorfor? Hvorfor ikke?
Oppgave 3
Bakverk og kaker har en solid tradisjonell bakgrunn her i Norge.
- Finn fram til to bakverk, ett til hverdag og ett til fest.
Finn fram til to kaker, en til hverdag og en til fest.
Forklar framgangsmåten for alle produktene. - Hvilken betydning har disse kakene og bakverkene hatt gjennom historien?
- Velg ett av bakverkene og en kake som du skal lage.
Vurder:
- utseende
- smak
Vil disse fremdeles eksistere om ti år? Hvorfor? Hvorfor ikke?
CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson.
Sist faglig oppdatert 06.03.2017