Hopp til innhold
Fagartikkel

Hva er spekemat og spekepølser?

Å speke betyr å tørke, og det er vår eldste form for konservering av kjøtt. Det ligger generasjoner av god, norsk mattradisjon bak den spekematen vi serverer i dag.

Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet, noen ganger også røkt. Så ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.

Hva er spekemat og spekepølser?

Spekemat er saltede, spekede eller tørkede hele kjøttstykker som kan være røkte eller urøkte, for eksempel spekeskinke og fenalår.

Spekepølse er produkter med hakket eller kvernet renskåret kjøtt og fett tilsatt krydder. Det finnes også varianter med innmat og blod.

Fenalår

Fenalår er låret fra får eller lam og finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som et helt lår, uten ben eller ferdig oppskåret i skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Spekeskinke

Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen og finnes i mange varianter og kvaliteter. Hel spekeskinke med ben er stor og kan være litt uhåndterlig å skjære i pene skiver. Til gjengjeld er den et godt utgangspunkt for den som vil at skinken skal vare hele sommeren. Ferdig oppskåret spekeskinke i tynne skiver fås i mange forskjellige utgaver og kvaliteter. Det har kommet flere sorter med modnet eller vellagret norsk skinke på markedet.

Westfaler, eller pæreskinke

Westfaler er hel skinke uten ben, og den er lett å skjære i pene skiver. Den kan kjøpes hel eller ferdig oppskåret i tynne skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Fårepølse

Fårepølse er typisk norsk! Den er laget av hakket kjøtt av får eller lam, og kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe fårepølsen ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.

Spekekjøtt

Spekekjøtt er hele stykker av kjøtt som er saltet og speket. Det finnes speket reinkjøtt, tørket reinkjøtt, speket elgkjøtt, speket hjerte og tunge. Røkt dyrekjøtt er i de fleste tilfeller laget av renskåret hestekjøtt. Spekekjøttet har lange tradisjoner i Norge.

Morr

Morr, mør eller mårpølse er den gode norske "urpølsa". Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes, varierer mye. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe, innmat og blod med mer brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.

Svartpølser

Disse pølsene kalles gjerne for stabburpølse. I svartpølser blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe og svin, og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det er brukt litt blod i blandingen. Pølsene fås i flere varianter, som hele pølser, skiver og snabb.

«Sydlandske» varianter

De senere årene har det kommet en del norskproduserte spekepølser som har sin opprinnelse i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse er ofte litt grovere hakket og litt mer krydret, for eksempel pepperoni og chorizo.

Spesialpølser

Mange av de mindre spekepølseprodusentene bruker lokale råvarer som elg, rein og lam til å lage morsomme og spennende produkter: rødvinspølser, snackpølser, ølpølser, viltpølser og snabber.

Salami

Salami er et av våre mest populære pålegg. Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.