Hopp til innhold

Fagstoff

Line fikser maten: Kjøtt

I serien Line fikser maten utforsker Line Elvsåshagen miljøkonsekvensene av den moderne matproduksjonen i Norge. I denne episoden tar hun en nærmere titt på produksjonen av oksekjøtt.

Refleksjonsspørsmål

  1. Den enorme kjøttproduksjonen er en belastning for klimaet vårt, og vi mennesker kan fint ha et fullverdig kosthold uten å spise kjøtt. Er det da forsvarlig å opprettholde denne kjøttproduksjonen og drepe så mange dyr?

  2. Har det i dag blitt for stor avstand mellom forbruker og dyr? Vet vi for lite om hvor mye tid, arbeid, ansvar og ressurser som kreves for å produsere mat?

  3. Det å spise kjøtt har lange tradisjoner i Norge og er en del av matkulturen vår. Er det nå på tide å endre på denne matkulturen? Hvorfor eller hvorfor ikke?

  4. Er det fornuftig at eldre på sykehjem blir servert vegetarboller i stedet for kjøttboller til middag? Hvorfor eller hvorfor ikke?

  5. Synes du det er riktig eller galt å dyrke fram kunstig kjøtt i et laboratorium? Begrunn svaret ditt.

CC BY-SASkrevet av Therese Hansen Federl og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 25.08.2022

Læringsressurser

Bærekraftig mat