Hopp til innhold

Fagstoff

Økologiske råvarer og produksjon

Økologisk mat produseres på naturens premisser, med god dyrevelferd, minimal bruk av tilsetningsstoffer og ingen bruk av kunstgjødsel eller kjemisk- syntetiske plantevernmidler.

Korn og kornprodukter

Økologisk korn blir dyrket på en åker som er fri for kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. For å bekjempe ugress, sopp og skadedyr og som jordforbedring bruker bonden vekstskifte, som betyr å veksle mellom hvilke sorter som dyrkes på samme åker over tid. I tillegg bruker bonden naturlig gjødsel som rett og slett er avføring fra dyr. Vi har mange økologiske kornsorter i handelen i dag.

Egg/fjørfe

Økologiske egg kommer fra høner som har spesielt tilrettelagte hønsehus, stell og fôr (som selvsagt skal være økologisk). Høna/kyllingen har krav på å gå fritt ut og inn, og ute skal det være tilrettelagt et miljø som høna kan trives i.

Inne skal det være lyst på dagtid og god plass så høna kan bevege vingene og gjerne ta et sandbad for å renske dem om hun ønsker det. Høna skal ha et mest mulig naturlig miljø rundt seg, og det innbefatter at hun skal få sove på en vagle, at hun har et rede for å legge egg i, og at det er mørkt om natta.

Dyr

Dyr som ales opp på en økologisk gård og blir solgt som økologisk kjøtt, skal leve slik det er mest naturlig for dyret. Fôret skal selvfølgelig være økologisk, det skal være god plass inne og mulighet for å gå ut og inn. Det er krav om at dyrene skal kunne være en god del ute også utenom beitesesongen.

Levemåten til økologiske dyr vil gjøre dem mer motstandsdyktige mot sykdom. Ved eventuell sykdom og medisinsk behandling med kjemisk medisin er det krav om dobbelt så lang karantenetid som til vanlig når man leverer melk og kjøtt.

Frukt og grønnsaker

Økologisk frukt og grønnsaker skal være dyrket uten kunstgjødsel og sprøytemidler. Enkelte ganger blir frukt og grønt vokset for at de skal holde seg lenger. Det er ikke tillatt å gjøre dette med økologisk dyrket frukt og grønnsaker. Ettersom økologisk frukt ikke er sprøytet, kan vi bruke skallet i matlaging og baking.

Er økologisk mat sunnere?

Flere undersøkelser viser at det er noen forskjeller på næringsinnhold i økologisk og konvensjonelt dyrket mat.

I undersøkelser er det funnet et høyere innhold av vitamin C og antioksidanter og et høyere innhold av en del mineraler i økologisk frukt, grønnsaker og korn. Økologisk melk og kjøtt har en mer gunstig fettsyresammensetning enn konvensjonell melk og kjøtt, men noe lavere innhold av jod og selen.

Studiene viste også et lavere nivå av rester av plantevernmidler i frukt, grønnsaker og korn som var dyrket økologisk.

Selv om studiene viser at det er noen forskjeller i næringsinnhold, er det usikkert om det har noen betydning for helsa. Det er for lite forskning på dette til å kunne si noe sikkert, og det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder helsa vår.

Naturlig økologiske råvarer

En del av de varene som vi omgir oss med, er naturlig økologiske, uten at vi tenker så mye over det. Ville dyr og fugler og fisk spiser av det naturen gir, og er økologiske. Ellers kan vi om høsten finne en del viltvoksende sopp, urter og bær som vi kan høste selv eller kjøpe av leverandør eller i butikk.

Kilder

Kjørstad, E. (2021, 22. august). Er økologisk mat sunnere enn annen mat? Forskning.no. https://forskning.no/landbruk-mat/er-okologisk-mat-sunnere-enn-annen-mat/1899569

Mathisen, G. (2019, 20. november). Forskere har fastslått at økologisk kjøtt og melk er sunnere. Økologisk.no. https://www.okologisk.no/no/tema/helse-og-sunnhet/forskere-har-fastslaatt-at-oekologisk-er-sunnere

Nibio, Stiftelsen Norsk Mat. (2019, 26. november). Dette er økologisk mat. Økologisk.no. https://www.okologisk.no/no/tema/hva-er-oekologisk-mat/dette-er-oekologisk-mat

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 26.10.2022

Læringsressurser

Bærekraftig mat