Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Utforsk karakterer i et 360-hus, og skap egne karakterer!

En berømt og hardtarbeidende serieskaper sender dere inn i Huset for å utforske særtrekkene til berømte karakterer fra litteratur og film. Hvilken betydning har de hatt? Hvordan gjør de oss kjent med mennesker i ulike tider? Utforsk, bli inspirert, og skap egne karakterer.

En berømt serieskaper har hyret dere inn til å bidra med idéer til en helt ny serie som er lagt til 2028. Serieskaperen er særlig opptatt av at skal være spennende og relevante for dagens ungdom.

"Gjennom serien skal ungdom få treffe karakterer som får dem til å føle og tenke. De vil elske noen karakterer og hate andre!" utbryter serieskaperen.

Tematikk som bærekraft, livsmestring og medborgerskap er også nevnt som en ambisjon for serien.

"Det er viktig å forstå fortida for å være med å skape framtida!" sier denne eksentriske og mystiske serieskaperen. "Jeg vil ha karakterer og historier som gir innlevelse, som gjør inntrykk på publikum!"

Innlevelse i karakterer

Gjennom alle tider har vi mennesker latt oss underholde og søkt mening og trøst i fortellinger. Vi lever oss inn i personer som lever andre liv, og vi kjenner oss igjen i sorger og gleder, i utfordringer og mestring. Vi har empati med personene, vi lever oss inn karakterer i serier, filmer og romaner, og vi gjennomlever det samme som dem.

Sterke opplevelser i møte med karakterer i historiefortellinger kalte de greske filosofene for katarsis, som betyr "renselse" eller "gjenfødelse". Katarsis skjer når mennesker får sterke opplevelser gjennom historier om andres skjebne.

I dag kaller vi disse opplevelsene gjerne for avkobling. Innlevelse i fortellinger om karakterer som møter og løser problemer, gir oss hvile, et friminutt fra vår egen virkelighet. I noen tilfeller henger opplevelsene igjen. Noen karakterer og det de gjennomlever, setter spor og gir erfaringer som vi tar med oss videre.

Utforsk karakterene i Huset

I Huset utforsker du ulike karakterer og finner ut hvilke egenskaper de har – som karakterer – i samtida si og som representanter for oss mennesker.

Sju karakterer og rebusløp i Huset

Ulik vanskelighetsgrad

💚 Grønn: lett (Pippi Langstrømpe og Askeladden)

💙 Blå: middels (Batman og Gollum)

🧡 Rød: utfordrende (Gunnlaug Ormstunge og Nora Helmer)

🖤 Svart: svært utfordrende (Karl Ove Knausgård)

Huset 360 er utvikla av Plott AS.

1: Utforsk og studer en eller flere karakterer

Velg deg en eller to karakterer. Dere kan også samarbeide om å sette dere inn i flere av dem.

  1. Hvilke sentrale egenskaper har karakteren?

  2. Hvordan forholder karakteren seg til andre? Hvem er de andre karakterene, og hvilke egenskaper har de?

  3. Hvordan forholder karakteren seg til omgivelsene (verden)?

  4. Hva forteller karakteren og fortellingene oss om den tida da de ble skapt?

  5. Finner dere ut mer om karakterene? Søk både i skriftlige kilder og video, på biblioteket og på nett.

2: Undersøk en valgfri karakter

Du er sikkert fasinert over en karakter fra ei bok, en serie eller en film. Still de samme spørsmålene til denne karakteren som du stilte til karakterene i Huset.

Søk og finn informasjon i ulike kilder. Spør gjerne også andre hva de synes om akkurat denne karakteren.

3: Skap en karakter selv

Nå er det din tur. Finn opp og skap en karakter (eller flere karakterer).

  1. Hvilke sentrale egenskaper har karakteren? Hva heter karakteren, og hva gjør han eller hun? Hva tenker du er særlig interessant ved karakteren?

  2. Hvordan forholder karakteren seg til andre? Hvem er de andre karakterene, og hvilke egenskaper har de? Lag gjerne skissen til en dialog. Hva med å tegne en skisse av karakteren og/eller lage moodboard?

  3. Hvordan forholder karakteren seg til omgivelsene sine og til verden?

4: Pitch karakteren til serieskaperen

Den berømte serieskaperen er menneskesky, sitter stort sett bortgjemt i et hjørne i Huset og skriver manus så tastaturet slår sprekker.

Send en pitch på ett minutt i et valgfritt videoformat, og overbevis denne ambisiøse, arbeidsomme og fryktløse serieskaperen om at din pitch er verdt å lytte til.

5: Se pitcher i klassen og diskuter karakterene

Hvilke karakterer ønsker dere å vite mer om i klassen? Hvorfor? Hvilke karakterer vil komme til å redde verden? Hvilke har nok med seg selv? Hvordan vil karakterene komme til å møte og komme seg gjennom ulike utfordringer?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 07.09.2021

Læringsressurser

Fortelleteknikk og virkemidler