Skip to content

Subject Material

Brisling

Brislingen ligner silda, men er betydelig mindre i størrelse. Brisling er en pelagisk stimfisk som har stor utbredelse, men finnes sjelden på større dyp enn 150 meter.
Svømmende brisling. Foto.
Open image in new window

Fangst og fangstredskaper

Fisket etter fjordbrisling foregår i hovedsak i fjordene i Sør-Norge. Fangstene settes i «lås» eller steng i minst tre døgn for at tarmen skal tømme seg før fisken går til fabrikkene. I tillegg drives det fiske etter havbrisling i Nordsjøen. Brisling fanges med snurpenot.

Anvendelse

Egg med ansjos. Foto.

Brisling selges mest frossen eller i produsert form. Brisling er et viktig råstoff for næringsmiddelindustrien, og i Norge selges hermetiske påleggsprodukter av brisling som sardiner og ansjos. Fersk brisling kan stekes og grilles. Arten brukes også mye til fiskemelproduksjon.

Næringsinnhold

Brisling er en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D og har også et høyt innhold av vitamin B12.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Juni–januar

Størrelse

14–15 cm, opptil 15 g

Med andre ord

Latin: Sprattus sprattus

Engelsk: Sprat

Fransk: Sprat, esprot

Tysk: Sprotte

CC BY-NC-SARightsholder: Norges sjømatråd
Last revised date 06/27/2017

Learning content

Fiskearter