Piggvar
![Piggvar. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/20060116-132948-4.jpg?width=1024)
Piggvaren lever fra fjæra og ned til cirka 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i tre-årsalderen, hunnen i fire-årsalderen.
![Piggvar ligger på sandbunn. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/20090205-095955-5.jpg?width=1024)
Fangst og fangstredskaper
De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa, kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge er produksjonen liten fordi piggvaren er avhengig av å få tilført forholdsvis varmt vann. Piggvaren fiskes med snurrevad, bunntrål eller bunngarn.
Anvendelse
Piggvar selges fersk i skiver, som fileter eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og svært ettertrakta. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.
![Piggvar med trøffelsaus og tilbehør. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/sy652bf4.jpg?width=1024)
Næringsinnhold
Piggvar inneholder cirka ett gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Utbredelse
Nordvest i Atlanterhavet
Størrelse
Opptil 100 cm
Med andre ord
Latin: Psetta maximus
Engelsk: Turbot
Fransk: Turbot
Tysk: Steinbutt