Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Skjæring av kjøtt til ferdig produkt

I denne oppgaven skal dere øve dere på å skjære ned et slakt til fine stykningsdeler og å klargjøre produkter for salg.
Biff og koteletter utstilt i en ferskvaredisk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Informasjon om oppgaven

Denne oppgaven består av en teoretisk del, en produksjonsdel og en salgsdel.

Dere skal velge dere et dyr som tema for oppgaven og øve dere på å skjære ned dyret i fine stykningsdeler. Dere skal så velge ut noen av stykningsdelene som dere vil klargjøre for salg, tilberede produkter og sette opp en ferskvaredisk.

Veiledning til lærer

Du velger hvilket dyr som skal være tema for oppgaven: svin, lam eller storfe.

Ut ifra egen kompetanse kan du velge å innhente en kjøttskjærer som bistår på dag en og en ferskvarehandler som kan bistå med produkter og å legge opp en ferskvaredisk på dag tre.

Dag en: teori

  • Se filmen om grovoppdeling av det dyret som skal være tema for oppgavene. Filmene ligger i relatert innhold.

  • Skriv om de ulike stykningsdelene på dyret og hva de kan brukes til.

  • Velg fire stykningsdeler som dere vil selge i en ferskvaredisk, og bestem dere for hvordan dere vil presentere dem. Skal det være råvarer som hele fileter, biffer og koteletter, råvarer som er bearbeidet med marinade eller krydder, farseprodukter eller helt ferdige produkter som stekte karbonader?

  • Finn også minst én potettilberedning, én saus og to salater/grønnsaker som kan passe til kjøttet, og som kan selges i en ferskvaredisk.

  • Hvordan vil dere markedsføre ferskvareutsalget?

Dag to: produksjon

Sammen med læreren skjærer dere kjøtt og deler i de stykningsdelene dere bestemte på dag en.

Produktene må emballeres og lagres riktig. Sett klar de produktene som trengs til neste dag, og resten kan fryses inn for senere bruk.

Dag tre: produksjon

Ut fra stykningsdelene fra dag to skal dere tilberede produkter til en ferskvaredisk. I tillegg til kjøttprodukter skal ferskvaredisken inneholde tilbehør i form av potettilberedning, grønnsaker og saus.

Alt merkes, emballeres og prises riktig.

Dag fire: salg

Klargjør ferskvaredisken og tenk på hvordan den skal se innbydende og flott ut. Husk temperatur!

Om skolen ikke har en ferskvaredisk, kan dere legge opp produktene i bakker med is for å holde riktig temperatur.

Under salget er det viktig å ha fokus på god kundebehandling og hvordan få til mersalg av tilbehørsproduktene.

Relatert innhold

Svinekjøtt er et av de mest spiste kjøttslagene i Norge. Vi kan bruke det meste på en gris, og de ulike stykningsdelene har ulike bruksområder.

Lammelår er en fantastisk råvare som kan brukes til mange retter. Her får du se hvordan vi deler et lam, og hva de ulike stykningsdelene egner seg til.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 07.01.2022

Læringsressurser

Kjøtt som råstoff