Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hvilken tilberedningsmetode blir best?

Ved tilberedning av kjøtt må vi ofte vurdere hva som passer best for å få fram riktig smak og konsistens. Det er mer smak i kjøttprodukter med fettmarmorering, men de får også ofte en annen konsistens enn magrere kjøttstykker.
En svinekam fylt med aprikoser og salvie ligger på ei fjøl. Foto.

Oppgave 1. Steking av koteletter

  • Stek en svinekotelett i ei forvarmet stekepanne til den er gjennomstekt.

  • Stek en svinekotelett litt på begge sider i ei forvarmet stekepanne. Tøm så på svinekraft, og la koteletten steke i kraften til den er gjennomstekt.

  • Smak på begge kotelettene, og sammenlikn smak og konsistens.

  • Hvilken synes du ble best på smak?

  • Hvilken synes du har best konsistens?

Oppgave 2. Steking av svinenakke

  • Stek ei skive svinenakke i ei forvarmet stekepanne til den er gjennomstekt.

  • Stek ei skive svinenakke litt på begge sider i ei forvarmet stekepanne. Tøm så på svinekraft, og la skiva steke i kraften til den er gjennomstekt.

  • Smak på begge svinenakkeskivene, og sammenlikn smak og konsistens.

  • Hvilken synes du ble best på smak?

  • Hvilken synes du har best konsistens?

Oppgave 3. Vurdering

  • Ble det noen forskjell på smak og konsistens på koteletter og svinenakke etter de ulike tilberedningsmetodene?

  • Hva tror du er grunnen til det eventuelt ble forskjell på smak?

  • Er alle i klassen enige om hvilken tilberedningsmetode dere synes ga best resultat?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede en svinekotelett for at den skal smake best mulig?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede ei skive svinenakke for at den skal smake best mulig?

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 14.12.2022

Læringsressurser

Kjøtt som råstoff