Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Kontrollspørsmål om storfe, lam og svin

Etter å ha jobbet med temaet partering og bruk av kjøtt kan du teste deg selv ved å svare på disse spørsmålene.
En kjøttskjærer viser fornøyd fram et rått kjøttstykke. Han har på seg svart arbeidstøy og svarte gummihansker. Foto.

Storfe

  1. Hvilke stykningsdeler er det på storfe?
  2. Hva kan de forskjellige stykningsdelene brukes til?
  3. Hvilke ulike produkter kan vi få ut av en storfebog?
  4. Hva kan bogplommen/bogsteken brukes til?
  5. Hva kan du bruke de avskjærte beina til?
  6. Hva heter de seks delene i et storfelår?
  7. Hva kan de forskjellige delene brukes til?

Lam

  1. Hvilke stykningsdeler får du ved grovoppdeling av lam?
  2. Hva kan du bruke de ulike stykningsdelene til?
  3. Forklar produksjonsprosessen for minst to av stykningsdelene.

Svin

  1. Hvilke stykningsdeler får du ved grovoppdeling av svin?
  2. Hva kan du bruke de ulike delene til?
  3. Hvilken del brukes til å lage bacon?
  4. Hvilke konserveringsmetoder brukes ved produksjon av bacon?
  5. Hvorfor brukes nitrittsalt ved produksjon av bacon?
CC BY-SASkrevet av Terje Røssland. Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 27.03.2020

Læringsressurser

Kjøtt som råstoff