Hopp til innhold

Fire ungdommer roper til hverandre i hver sin megafon. Foto.
 1. Home
 2. NDLA filmChevronRight
 3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
 4. YtringsfrihetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Ytringsfrihet

Prinsippet om ytringsfrihet er gjennomført i de fleste demokratiske stater og innebærer at alle borgere har rett til å mene hva de vil, og å gi uttrykk for det i skrift og tale.

Fire ungdommer roper til hverandre i hver sin megafon. Foto.

Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet i et demokratisk samfunn. I autoritære samfunn vil både enkeltborgere og massemedier være underlagt sensur fra myndighetenes side.

Ny teknologi kan endre forholdet vårt til nyheter og massemedier. Dette kan gå på bekostning av ytringsfriheten slik vi kjenner den. Propaganda og falske nyheter kan for eksempel bidra til å innskrenke ytringsfrihetens grenser. Fremveksten av slike fenomener kan også gjøre oss mer skeptiske til hva vi hører, ser og leser.

Filmer om mediebransjen, autoritære samfunn eller falske nyheter og propaganda er nyttige ressurser når ytringsfrihet står på timeplanen.

Emner

Ytringsfrihet

 • Spillefilm fra 2010 om Se og Hørs dekning av den første tiden i forholdet mellom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Håkon.

 • Maktens menn

  «Maktens menn» er George Clooneys fjerde spillefilm som regissør. Filmen handler om politisk kommunikasjon og journalistikk i den amerikanske valgkampen.

 • Welcome to Leith

  Prisvinnende dokumentarfilm om hva som skjer når en nynazistisk gruppe ønsker å slå seg ned i Leith, i Nord Dakota.

 • Falske nyheter

  Kort svensk dokumentarfilm fra 2017 om fenomenet falske nyheter.

 • Karl Marx City

  Dokumentarfilm fra 2016 om livet i det tidligere DDR, et av historiens mest overvåkede samfunn.