Hopp til innhold
Fagartikkel

Kart – et nyttig verktøy

Kart er et av geografens viktigste verktøy. Vi omgir oss med ulike typer kart, og mange bruker kartverktøy daglig. Hva er et kart? Gjør deg kjent med topografiske og tematiske kart og hvordan vi bruker dem i geografifaget.

Kort oppsummert

  • Kart er en forenklet og forminsket versjon av virkeligheten sett rett ovenfra.

  • Topografiske kart viser terrenget og det du kan se i landskapet.

  • Tematiske kart bruker farger og symboler til å vise ett eller flere temaer.

Hva er et kart?

Et kart er en forenklet gjengivelse av et område ved hjelp av representasjoner. Representasjoner er ulike symboler, tegn eller farger. En vei kan representeres med en rød strek, et vann med et blått område og en fjelltopp med et kryss.

Mye informasjon er på et eller annet vis knyttet til et sted. Ofte blir det enklere å forstå informasjonen om den presenteres på et kart. Det kan for eksempel være lettere å forstå hvor vi finner de ulike klimasonene, dersom vi får dem presentert på et kart, og det er ofte enklere å finne veien ved hjelp av et kart enn gjennom en skriftlig beskrivelse av veien.

Kjennetegn ved kart

Formålet med et kart og hva det skal brukes til, avgjør hva som er med i kartet. De viktigste kjennetegnene på et kart er disse (Mikkelsen, 2022):

Forenkling
Et kart er alltid en forenkling av virkeligheten ved hjelp av ulike typer symboler og farger. En vei kan være en strek, skog er markert med grønnfarge, og en fjelltopp kan være et kryss.
Forminskning
Kartet er alltid forminsket i forhold til virkeligheten. I digitale kart kan du justere forminskningen, mens papirkart har en bestemt forminskning.
Fugleperspektiv
Et kart er området sett rett ovenfra.
Mot nord
Alle kart er i utgangspunktet orientert mot nord. Det betyr at oppover på kartet er nord, nedover er sør, høyre er øst, og venstre er vest. I digitale kart kan du ofte snu på kartet og for eksempel orientere kartet i den retningen du beveger deg i.

Karttyper i geografifaget

I geografifaget deler vi kart inn i topografiske og tematiske kart. Topografiske kart er laget for at vi skal finne fram eller få oversikt over terrenget. Tematiske kart er laget for å vise eller forklare et bestemt tema.

Topografiske kart

Topografiske kart gir en oversikt over det du kan se i landskapet. Du får vite hvor bratt terrenget er, og hvor du finner naturlige elementer som skog, myr og fjell. Dette vises ved hjelp av ulike symboler og farger. I tillegg vises menneskeskapte elementer som veier, stier, hus og broer.

Topografiske kart brukes først og fremst til å få oversikt og finne fram. I tillegg brukes topografiske kart som bakgrunn for tematiske kart. På den måten blir det enklere for oss å forstå det tematiske kartet. Her er eksempler på ulike topografiske kart:

Møysalen nasjonalpark

Sognefjellet

Himalaya

Ervik i Stad kommune

Hvordan lese et topografisk kart?

Du må forstå informasjonen et kart viser, for å kunne bruke den til noe. Derfor har kart ulike symboler eller tegn. Et godt kart er enkelt å forstå. Samtidig kreves det litt trening for å kunne lese et kart raskt.

Tegnforklaring

Tegnforklaringen gir en oversikt over hva de ulike fargene og symbolene i kartet står for. Hvis du er usikker på hva en farge eller et symbol viser, kan du sjekke i tegnforklaringen. Bildet viser et orienteringskart med tegnforklaring.

Målestokk

Målestokken forteller hvor mye kartet er forminsket. 1 : 50 000 betyr at 1 centimeter på kartet er 50 000 centimeter i virkeligheten, eller 500 meter. Digitale kart har ofte ei målestokklinje nederst.

Høydekoter

Topografiske kart har høydekoter (også kalt høydekurver). Dette er ofte brune streker på kartet, og hver strek markerer en bestemt høyde. Ved hjelp av høydekotene kan man se hvor bratt eller slakt terrenget er.

Ekvidistanse

Ekvidistansen forteller oss hvor mange høydemeter det er mellom to høydekoter. Hva er ekvidistansen på dette kartet? Tips: De brune tallene gir informasjon om hvor høyt over havet hver av de litt tykkere høydekotene er.

Film om bruk av topografisk kart på tur

I filmen får du se eksempel på bruk av ekvidistanse, målestokk og tegnforklaring.

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-SA 4.0

Tematiske kart

Hvis du markerer hvor alle i klassen bor på et kart, har du laget et tematisk kart. Tematiske kart viser et eller noen få bestemte tema. Det kan lages tematiske kart om nesten alt mulig. All informasjon som kan knyttes til et bestemt sted, kan vi lage et tematisk kart over. Det kan være hvor det kan komme flom, hvor mange som bor i et land, hvor lang reiseveien til skolen er, eller hvilket fotballag vi heier på.

I tematiske kart er det gjerne et topografisk kart som ligger som bakgrunn. Oppå dette finner vi ulike symboler, farger eller markeringer om kartets tema. Noen kart er enkle å forstå, mens andre kart kan være mer utfordrende. Tegnforklaringen gir ofte viktig informasjon som gjør det enklere å forstå kartet.

Tematiske kart er en effektiv måte å vise fram informasjon på, både om samfunnsforhold og naturforhold. Klimakart gir informasjon om klima, kommunene viser fram ved hjelp av kart, kart over naturfarer er nyttig når vi skal planlegge bruk av arealer, er nyttig for dem som vil på topptur på ski, og værkart gir informasjon om været på en oversiktlig måte. Her er noen eksempler på tematiske kart:

Aktsomhetskart for flom, Voss

Kartet viser det området i nedre del av Vossavangen i Voss kommune som kan bli rammet av flom.

Befolkningstetthet, Møre og Romsdal

Her deles landet i ruter på 1 x 1 kilometer. Hvert kvadrat får farge etter hvor mange som bor innenfor kvadratet.

Værkart

Værkart viser værmeldingen for ulike steder ved hjelp av symboler plassert på toppen av et bakgrunnskart for området.

Bananproduksjon i verden

Kartet er delt i flater med verdens land. Hver flate får farge etter hvor mange tonn bananer landet produserte i 2022.

Kartogram

Dette er et litt uvanlig type tematisk kart som kalles kartogram. Her har ikke verdenskartet sin opprinnelige form. Størrelsen på landene blir avgjort av hvor mange mennesker som bor der. Hver rute representerer 500 000 innbyggere.

Test deg selv

Kilder

Berg, T. R., Sømod, T. & Ørstavik, E. (2023, 13. mars). Kart. I Store norske leksikon. https://snl.no/kart

Eidsvik, E., Kolstad, E. W., Nielsen, P. R. & Vågenes, V. (2019). Verda og vi: Innføring i geografi. Det Norske Samlaget.

Mikkelsen, R. (2022). Kart, atlas og Google i gegorafiundervisningen. I R. Mikkelsen & P. J. Sætre (Red.), Geografididaktikk for klasserommet (4. utg., s. 163–186). Cappelen Damm Akademisk.