Hopp til innhold
Fagartikkel

Bruk av digitale kartverktøy

Digitale kart er nyttige verktøy både i geografifaget og ellers i livet. Vi kan bruke digitale kart når vi skal presentere noe, eller vi kan bruke dem for å lære og forstå. Her blir du kjent med noen eksempler på digitale kartverktøy.
På denne siden skal du undersøke ulike digitale karttjenester, og mye av innholdet er visuelt. Alle vil likevel ha nytte av teksten, som forklarer hvordan karttjenestene fungerer.

Bli kjent med noen digitale kartverktøy

Det finnes mange kartverktøy, men disse fire er spesielt relevante i geografifaget:

  1. Kart i skolen

  2. Norgeskart

  3. Levende Atlas

  4. Norge i bilder

Behersker du disse, har du forstått grunnprinsippene og kan enkelt ta i bruk andre digitale kartverktøy.

Noen viktige begreper

Bakgrunnskart
I digitale karttjenester kan vi som regel velge hvilket kart vi vil ha som bakgrunn, avhengig av hva vi skal bruke kartet til.
Kartlag
Kartlag er de ulike lagene vi legger oppå bakgrunnskartet. Vi kan som regel ha på ulike kartlag, endre gjennomsiktigheten på de ulike lagene og velge hvilken rekkefølge de skal ligge i. Det øverste kartlaget vises best.
Tegnforklaring
En tegnforklaring er en oversikt over hva de ulike fargene eller symbolene i et kart representerer. De fleste kartlag har egne tegnforklaringer.

1. Kart i skolen

Kart i skolen er et digitalt kartverktøy laget for bruk i skolen. Her finner du mange ulike kartlag over Norge. Du kan også tegne i kartet, lage egne kartlag og justere gjennomsiktigheten i de ulike lagene. De fleste valgene ligger under "Vis meny".

Trykk og bli kjent med Kart i skolen

I det interaktive bildet under kan du trykke på informasjonstegnene og bli bedre kjent med de viktigste funksjonene i Kart i skolen.

Prøv Kart i skolen selv

Under kan du prøve Kart i skolen selv. Hvis du vil bruke kartet i fullskjermmodus, kan du gå til Kart i skolen.

2. Norgeskart

Norgeskart er en populær tjeneste fra Kartverket. Her finnes informasjon om eiendommer, turer, sjøkart, stedsnavn, stier, sykkelturer og mer. I geografifaget er det spesielt tegnefunksjonen som er nyttig, fordi vi enkelt kan dele og lage pdf-filer med kartlag vi har tegnet selv.

Trykk og bli kjent med Norgeskart

I det interaktive bildet under kan du trykke på informasjonstegnene og bli bedre kjent med de viktigste funksjonene i Norgeskart.

Prøv Norgeskart selv

Under kan du prøve Norgeskart selv. Hvis du vil bruke kartet i fullskjermmodus, kan du gå til Norgeskart.

3. Levende Atlas

Levende Atlas er utviklet for skolen og har flere spennende kartlag for hele verden.

Trykk og bli kjent med Levende Atlas

I det interaktive bildet under kan du trykke på informasjonstegnene og bli bedre kjent med de viktigste funksjonene i Levende Atlas.

Prøv Levende Atlas selv

Under kan du prøve Levende Atlas selv. Hvis du vil bruke kartet i fullskjermmodus, kan du gå til Levende Atlas.

4. Norge i bilder

Norge i bilder er et samarbeid mellom mange ulike offentlige aktører. Her kan du finne flyfotoer fra hele Norge i god kvalitet, og du kan velge 3D-visning. Da kan du undersøke ulike landskaper nærmere og se utviklingen i et område over tid.

Trykk og bli kjent med Norge i bilder

I det interaktive bildet under kan du trykke på informasjonstegnene og bli bedre kjent med de viktigste funksjonene i Norge i bilder.

Vil du prøve selv, kan du gå til Norge i bilder.