Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Waste Land

I den prisbelønte dokumentaren Waste Land drar kunstner Vik Muniz til verdens største søppelfylling for å lage kunst av det samme søppelet som søppelplukkerne her plukker til daglig. Resultatet er ikke bare vakre portretter, men vi blir også kjent med de vakre menneskene bak portrettene.

Kunstprosjektet

Den berømte brasilianske kunstneren Vik Muniz har selv tatt stegene fra fattigdom til suksess, og nå ønsker han å gi noe tilbake. Han velger å fotografere og lønne folk som arbeider under de verst tenkelige forhold på søppelfyllingen Jardim Gramacho, utenfor Rio de Janeiro.

Inntektene som prosjektet hans genererer, skal gå tilbake igjen til arbeiderne, eller "Catadores" som de blir kalt i Brasil. Vi får høre arbeidernes historier og ser hvordan Viks portretter blir omgjort fra enkle fotografier til gedigne og vakre collager med det samme søppelet som arbeiderne selv har plukket. Resultatet er både enestående og ikke minst oppløftende.

Jardim Gramacho

Det enorme og illeluktende søppelberget på Jardim Gramacho er et tankevekkende bilde på forbrukssamfunnet vårt. Dette var, inntil fyllingen ble stengt etter innspillingen av Waste Land i 2012, verdens største søppelfylling. Over 900 lastebiler og opptil ni tusen tonn med søppel ble kastet hver eneste dag.

Nærmere to tusen arbeidere jobbet daglig med å plukke og sortere resirkulerbart søppel. Søppelfyllingen stengte til slutt etter at giftige lekkasjer skal ha strømmet rett ut i havet. Alle arbeiderne skal ha fått utbetalt en engangssum for at de mistet jobben.

Blikket for enkeltmennesket

Selv om Waste Land på mange måter er en film om et formidabelt kunstprosjekt, er likevel filmens styrke at den i like stor grad handler om menneskene som er med i filmen. Filmen viser ikke bare mange tragiske skjebner, men den viser også folks harde arbeid, deres verdighet og ikke minst hvordan de utvikler seg positivt i takt med kunstprosjektet.

Waste Land har vunnet nærmere 30 priser på ulike filmfestivaler rundt om i verden, ikke minst ble den nominert til Oscar for beste dokumentar i 2011.

Relatert innhold

Dokumentarfilmen Waste Land tar opp flere etiske problemstillinger. I disse oppgavene skal du drøfte noen av de etiske dilemmaene filmen reiser.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Plasten – populær og problematisk