Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Kan alginat erstatte plast?

Utvinn stoffet alginat fra tang og tare og test hvordan det egner seg som emballasje. Kan alginat erstatte plast?
Dørslag med tare skylles i vann. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bakgrunn

Alginat er karbohydrater som utvinnes av tang og tare. Alginater kan løses i vann og danne geleer som tåler både frysing og høye temperaturer. Hvert år høstes det store mengder tang og tare langs norskekysten.

Hensikt

Hensikten med forsøket er å utvinne algiant fra tang og tare og undersøke egenskapene til stoffet. Dere skal også designe et forsøk der dere undersøker egenskapene til alginat som emballasje.

Framgangsmåte

Del 1: Trekk ut alginat

I denne delen skal dere trekke ut alginat fra tangen eller taren. Metoden er enkel, men nokså tidkrevende. Resultatet blir en brunaktig gelé.

Hvis dere vil prøve ut en metode som er noe mer teknisk og gir renere gelé, kan dere bruke metoden som er beskrevet av Martin Sterner.

Kaffefilter i filterholder som står oppi  glass med påskriften "Norge". Foto.
  1. Vei opp 100 g blæretang (eller annen brunalge, alle inneholder alginat) og skyll den godt i kaldt vann.
  2. Klipp opp tangen i små biter.
  3. Ha tangen i en kjele og tilsett så mye vann at all tangen er dekket av vann.
  4. Tilsett 20 g natron per liter vann.
  5. La tangblandingen koke et par timer. Først blir tangen grønn. Etter hvert får du en tykk og rødbrun grøt. Jo lenger du koker tangen, jo mer av alginatet vil du kunne trekke ut av tangen.
  6. Hell løsningen gjennom et dørslag for å få bort de groveste delene.
  7. Hell denne løsningen gjennom en melsikt eller tesil.
  8. Til slutt heller du løsningen gjennom et kaffefilter som står i en trakt og over i en beholder. Hvis det er vanskelig å filtrere løsningen fordi den er for tyktflytende, kan du fortynne den med vann før du filtrerer den.
  9. Kok inn løsningen for å få ønsket tyktflytenhet/viskosistet.
  10. La løsningen avkjøles til romtemperatur.

Del 2: Lag alignatgel

Gulrotbit på gaffel dyppes ned i brun løsning i et glass. Ved siden av står et glass med en blakket løsning. Tare skimtes i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Lag en 12 % løsning av CaCl2. Se oppskrift i lista med utstyr over.
  2. Drypp noen dråper av alginatløsningen i kalskumklorid-løsningen. Observer hva som skjer.
  3. Fest en gulrotskive til en tannpirker eller gaffel og dypp skiva ned i alginatløsningen.
  4. Deretter dypper dere gulrotskiva i CaCl2-løsningen.

Resultat

  • Beskriv hva som skjer når dere drypper en dråpe av alginat-løsningen ned i kalsiumklorid-løsningen.
  • Hva skjer med gulrotskiva med alginatløsning når den dyppes i kalsiumklorid-løsningen?

Design et forsøk med alginatemballasje

  • Design er forsøk der dere skal teste ut hvor egnet alginatet deres er som emballasje for grønnsaker for eksempel.
  • Presenter resultatene fra emballasjetestene deres. Utform resultatene som en poster, en kort info-film, en podkast eller et nyhetsinnslag på TV.

Aktulle spørsmål

  • Kan alginat erstatte plast?
  • Kan alginat erstatte plast i andre sammenhenger enn som emballsje?
  • Hvilke fordeler og ulemper er det med å utvinne alginat fra tang og tare?
  • Hvor bærekraftig er selve utvinningsprosessen av alginat?
  • Foreslå tiltak som kan gjøre utvinningsprosessen mer bærekraftig.
  • Finn ut om det finnes andre kilder til alginat enn tang og tare.

Kilder

Abraham, A., Afewerki, B., Tsegay, B., Ghebremedhin, H., Berhane Teklehaimanot, B., og Reddy, K. S. (2018). Extraction of Agar and Alginate from Marine Seaweeds in Red Sea Region. International Journal of Marine Biology and Research
3(2): 1-8.
https://symbiosisonlinepublishing.com/marine-biology-research/marine-biology-research26.php

Larsen, B. E. (2014, 16. februar). Alginat på kjøkkenbenken. Benjamin E. Larsens blogg. http://benjaminlarsen.net/blog/2014/02/alginat-pa-kjokkenbenken/

Sterner, M., Edlund, U. Multicomponent fractionation of Saccharina latissima brown algae using chelating salt solutions. (2016). J Appl Phycol 28, 2561–2574. https://doi.org/10.1007/s10811-015-0785-0

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin og Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 01.10.2020

Læringsressurser

Plasten – populær og problematisk