Hopp til innhold

Fagstoff

Å sy med symaskin

Trenger du tips som kan være nyttige når du skal sy med symaskin? Her får du en innføring i noen grunnleggende sømteknikker.
Illustrasjon av symaskin med rosa tekstil.
Åpne bilde i et nytt vindu

Valg av symaskinnål

Symaskinnåler finnes i ulike størrelser. Nålene kan ha ulik form på spissen og nåløyet, alt etter hvilket stoff og hva slags tråd de er beregnet for. Velg en nål som passer til prosjektet ditt. Til stoffer som er elastiske, er det for eksempel lurt å bruke en stretchnål. Da unngår du at det hoppes over sting mens du syr. Universalnål er mest brukt når man syr på symaskin. Den fungerer bra til faste stoffer og til de fleste sømmer.

På symaskinnålen står det et tall som forteller hvilken tykkelse nålen har. Størrelsen er oppgitt i hundredels millimeter. Når du kjøper en pakke med symaskinnåler, er de ofte i størrelsene 70, 80 og 90. Størrelse 80 er den mest brukte og kan brukes til de fleste formål. Til tynne stoffer bør du velge en tynnere nål, for eksempel størrelse 70. Syr du i ekstra tykke stoffer, bør du velge størrelse 90 eller en enda kraftigere nål.

Før du starter å sy, er det viktig å se til at nålen er riktig plassert, og at den er helt rett. Da unngår du at den knekker.

Fotografi av en prøvelapp med folder som blir sydd på maskin.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rettsøm

Når du syr på symaskin, er rettsøm er den vanligste sømtypen. Den brukes til å sy sammen deler.

Fotografi av en hvit prøvelapp med en grønn rettsøm.
Åpne bilde i et nytt vindu

Noen symaskiner har en egen innstilling for rettsøm og en egen for sikksakksøm. Bildet under viser en symaskin som har en knapp til hver av sømtypene.

Fotografi av knapper for ulike sømmer på en symaskin og et hjul for stinglengde som er stilt mellom 2 og 3.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stingbredde

For å få rettsøm må stingbredden stå på 0.

Fotografi av at tannhjulet til venstre er stilt inn på 0, og at ikonet på tannhjulet til høyre viser at nålen er midtstilt.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stinglengde

Vanlig stinglengde for rettsøm er 2,5–3 mm. Det er viktig at stingene er tette nok når du syr. Noen ganger må man justere stinglengden etter hvor tykt stoffet er.

Hvis du skal tråkle sammen deler, eller hvis du skal lage rynker, kan du bruke større stinglengde, for eksempel 4–5 mm.

Fotografi som viser at det er knyttet knute på endetråden på en prøvelapp med rynker.
Åpne bilde i et nytt vindu

Valg av undertråd og overtråd

Når du syr på symaskin, er det viktig at du bruker samme farge på tråden som på stoffet. Hvis du syr flere lag over hverandre og stoffene har ulik farge, kan det hende at undertråden må ha en annen farge enn overtråden. Det er også viktig å velge tråd av god kvalitet. Noen sytråder kan avgi mer lo enn andre. Dette vil på sikt kunne føre til mer støv i symaskinen.

Pressing av sømmer

Bruk et strykejern til å presse eller dampe sømmene etter hvert som du syr. Da legger sømmen seg fint.

Fotografi av prøvelapp der sømmonnet er presset til hver sin side på vranga.
Åpne bilde i et nytt vindu
Fotografi av prøvelapp med presset rettsøm, sett fra rettsida.
Åpne bilde i et nytt vindu

Feste tråd

Fotografi av hvit knapp med en stiplet pil som snur og går tilbake.

Noen symaskiner har en egen knapp for å feste tråd. En annen måte å feste tråden på er å bruke tilbakeknappen. Den finnes på alle symaskiner.

Det er viktig å feste tråden både i starten og enden av sømmen, slik at sømmen ikke rakner. Dette kan du gjøre ved å sy fram og tilbake.

Trådspenning

Trådspenningshjulet på symaskinen viser hvor stramt tråden er spent. Jo høyere tall man har, jo høyere er spenningen. Markeringen på hjulet viser hva som er anbefalt.

Fotografi av et hjul som viser trådspenningen på symaskinen.
Åpne bilde i et nytt vindu

Å stille inn trådspenningen riktig er viktig for hvordan sømmen blir når du syr. En bra symaskinsøm skal se lik ut både på rettsida og på vranga. Undertråden skal ikke vises på rettsida, og overtråden skal ikke vises på vranga.

Animasjon som viser hvordan nålen i en symaskin beveger seg ned til en spole som roterer. Over- og undertråd knyttes sammen, og knuten legger seg midt i tekstilet.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kastesøm

Overlocksøm eller sikksakksøm brukes til å kaste over stoffet slik at man unngår at det rakner.

Fotografi av hvit prøvelapp med grønn sikksakksøm.
Åpne bilde i et nytt vindu
Fotografi av knapper for ulike sømmer på en symaskin og et hjul for stinglengde som er stilt mellom 2 og 3.

Hvilken stinglengde og stingbredde du velger på symaskinen, avgjør hvor bred sikksakksøm du får. På flere symaskiner finnes det en egen innstilling for sikksakksøm. Symaskinen på bildet har samme knapp for rett- og sikksakksøm. Stinglengden justeres på hjulet til venstre for knappen.

For å få sikksakksøm, og ikke rettsøm, må du justere på hjulet som regulerer stingbredden. På rettsøm er det innstilt på 0, og du får bredere sikksakksøm jo høyere tall du velger.

Fotografi av at hjulet på en symaskin er stilt inn på 3.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Berit Kristine Andersen Guvsám.
Sist faglig oppdatert 20.12.2021

Læringsressurser

Tekstile teknikker