Hopp til innhold

Fagstoff

Jarekant, trådretning og sømmonn

Før du begynner å sy, er det noen begreper du bør kjenne til. Her forklarer vi hvor du finner jarekanten og trådretningen i et stoff, og hvorfor du må beregne sømmonn når du klipper ut mønsterdeler.
Fotografi av et tøystykke som er brettet slik at vi kan se jarekanten på vrangsiden av stoffet.
Åpne bilde i et nytt vindu

Jarekant

På vevde og strikkede tekstiler er det en kant på hver side på 1–2 cm som er tykkere enn resten av stoffet. Dette kalles for jarekant. Den er laget av stoffprodusentene for at stoffet ikke skal rakne. Når du klipper ut i et tekstil, bør du unngå jarekanten.

På et bomullsstoff kan man ofte se jarekanten tydelig. På et ullstoff vises jarekanten som små hull i kanten. Om du holder stoffet opp mot lyset, er det lett å se hvor langt inn jarekanten går.

Fotografi av tøystykke der trådretningen er markert med en rød strek.
Åpne bilde i et nytt vindu

Trådretning

I vevde stoff kan du se at de langsgående trådene ligger i rett vinkel mot de tverrgående. Når du plasserer mønsterdelene på et tekstil, må du ta hensyn til trådretning. Trådretningen ligger parallelt med kanten av stoffet. Ved å plassere mønsterdeler etter trådretningen unngår du at det ferdige produktet vrir seg etter vask.

Et stoff har mest elastisitet når det klippes diagonalt, det vil si 45 grader på jarekanten. Dette brukes til skråbånd. Du kan også klippe diagonalt hvis du ønsker å gi et stoff ekstra fint fall.

Sømmonn

Når du skal sy sammen to deler med symaskin, må du sy innenfor kanten av stoffet slik at det ikke rakner. Sømmonn, også kalt sømrom, er mellomrommet mellom sømmen og kanten på stoffet.

Fotografi av et krittstykke som har markert ei linje som går 1 cm utenfor mønsterkanten. Et målebånd er plassert slik at det viser at avstanden er 1 cm.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvis du har et mønster som du ønsker å bruke, men som ikke har inkludert sømmonn, må du legge det til. Det er vanlig med 1–1,5 cm sømmonn. Bruk en linjal eller målebånd når du legger til sømmonnet.

CC BY-SASkrevet av Berit Kristine Andersen Guvsam.
Sist faglig oppdatert 20.12.2021

Læringsressurser

Tekstile teknikker