Sy et formsydd tøymunnbind som du kan bruke flere ganger.
Informasjon om tøymunnbind
Det finnes flere typer munnbind. Felles for disse er at de skal sitte tett til ansiktet, dekke nese, munn og kinn og trekkes godt under haken.
Tøymunnbind er laget av tekstil, og produksjonen av dem har ikke bestemte standardkrav. Det er heller ikke klart hvor godt tøymunnbind beskytter mot smitte.
Du kan gjenbruke tøymunnbindene etter vask, og de skal vaskes etter hver gang du bruker dem. De skal vaskes i vaskemaskina på 60 grader. Regjeringen viser til minstekrav for tøymunnbind laget av Standard Norge.
Tips til deg som skal sy munnbind
Bruk tettvevd bomullsstoff.
Sy med tre lag.
Minst to av lagene bør ha tettvevd stoff. Stoffene må tåle 60 grader.
Du kan bruke vlieselin ILC 151 til det midtre laget.
Legg gjerne inn en nesebøyle, slik at munnbindet får bedre passform. Lag da en centimeter høyere maske.
Pass på at munnbindet sitter godt inntil ansiktet, det er fort gjort det blir for slakk strikk.
Unngå søm over nese og munn.
Forberedelser
Hvis du bruker nytt stoff, må du starte med å vaske det på minst 60 grader, siden det kan krympe noe i vask. Da er det lurt å bruke vaskepose, for å unngå at tråder løsner og tvinner seg inn i stoffet. Tørk stoffet og stryk over det med strykejern, før du går i gang med å klippe i stoffet. Du kan også bruke tettvevd bomullsstoff du har fra før, som for eksempel sengetøy i bomull.
Dette trenger du:
mønster
saks
tre lag tøy, minst to av dem med tettvevd materiale
knappenåler
symaskin
strikk (cirka 32 centimeter)
du kan også bruke nesebøyle
Klikk på punktene for å finne ut mer om det du trenger til munnbind
Framgangsmåte
I bildepresentasjonen kan du se framgangsmåten i ni steg. Dersom du ønsker å få det forklart i en litt lengre tekst, finner du dette i boksen under.
Denne modellen har tatt utgangspunkt i Stoff og Stils munnbind med innsnitt, og det er gjort noen justeringer, som å lage den litt høyere for å få plass til en nesebøyle. Mønsteret kan du laste ned og skrive ut.
Klikk på stegene i menyen til venstre, eller bruk piltastene. Noen av stegene har blå, trykkbare punkter med tekst eller et bilde. Hvis punktet er et bilde, kan du holde musepekeren over bildet og lese en liten følgetekst.
Steg for steg: tekst
1. Klipp stoffet
Legg stoffet i de tre lagene du skal bruke oppå hverandre. Legg mønstersida opp med vlieselin under, og legg det bakre laget nederst. Hvis du ikke har vlieselin, bruker du tre lag, der minst to av dem er tettvevd bomull. Fest mønstermalen med nåler oppå tøyet. Klipp ut etter malen din.
2. Brett og sy innsnitt
Brett mønstersider og vlieslinen en gang med mønstersida inn, og vlieselinen ut. Sy innsnittene. Brett bakre lag sammen og sy innsnitt også her. Se over at stoffet har blitt sydd sammen på innsida.
3. Sy sammen de to delene
Snu tøystykkene slik at du ser innsnittene på framsida og legg disse mot hverandre slik at baksida peker ut. Fest med nåler. Prøv å få innsnittene til å treffe hverandre på midten. Nå skal du sy sammen i øvre kant, cirka fem millimeter fra kanten.
4. For munnbind som har nesebøyle
Hvis du skal ha nesebøyle, legger du denne opp mot sømmen på innsida og fester tett inntil med nåler på baksida. Sy rundt nålene, og sjekk at sømmen dekker bøylen hele veien slik at bøylen ikke stikker ut.
5. Sy sammen i nedre kant på vranga
Sjekk at sidene er symmetriske, og gjør små justeringer med ny søm ved behov. Når dette er klart, kan du vrenge munnbindet ved å trekke den gjennom en av åpningene på sida.
6. Stryk munnbindet og brett inn sidene
Trekk litt i munnbindet slik at stoffet strekkes ut, og stryk munnbindet. Hvis du har nesebøyle med plast, må du ikke stryke på den. Nå skal du brette inn kantene med cirka en centimeter hver. Brett munnbindet i to og sjekk at sidene blir like lange.
7. Klipp og fest strikkene
Strikkene bør være mellom 12–18 centimeter Det kommer litt an på hvilken strikktype du har, hvor lang strikkene må være. Prøv deg fram. Fest strikket oppe og nede på hver side med nål, om lag en halv centimeter fra øvre og nedre kant. La tråden gå om lag en centimeter inn i munnbindet. Prøv på munnbindet før du syr trådene. Sy over kanten av munnbindet og trådene minst to ganger.
8. Stryk og pakk
Nå skal du gjøre munnbindet klart for bruk. Stryk over munnbindet med strykejern. Noen av strikkene, som det du ser på bildene her, tåler ikke stryking. Unngå å stryke på strikk av denne typen. Når du har strøket munnbindet, kan du legge det i en ziplock-pose klar til bruk.
9. Gjør tilpasninger
Når du har laget ditt første tøymunnbind, må du teste ut hvordan det er å ha på, og om du ønsker å gjøre noen tilpasninger. Er det for stort eller lite? Passer denne modellen til deg, eller ønsker du å prøve en annen oppskrift? Prøv deg fram.
Tilpass strikkene
Det er flere måter du kan tilpasse strikkene på for å få bedre passform. Lager du munnbindet til deg selv, kan du justere strikken før du monterer. Hvis du lager til noen som ikke skal prøve det først, er det flere måter du kan få til justeringsmuligheter.
Varianten med lag kan du sy inn strikkene uten å knyte dem. Da kan den som skal bruke tøymunnbindet knyte selv, og trekke knuten under sømbåndet eller tøystykket som strikken holdes fast av.
Lager du den formsydde varianten, kan du lage en justeringsmulighet med perler som du ser på bildet. Velg ei perle som sitter ganske stramt som lar deg flytte på strammeren. Du trenger to perler, ei i midten og ei til justering. Beregn et par centimeter lengre strikk enn til vanlig.
Slik gjør du det:
Tre på ei perle og plasser den på midten av strikken.
Tre de to endene på strikken inn i ei stoppenål.
Plasser den andre perla på stoppenåla og tre den over strikkene.
Juster slik at strikkene blir like lange på hver side.
Den siste perla kan trekkes fram og tilbake for å justere strikken til den som har på munnbindet.
Husk på dette når du bruker munnbind
Ha rene hender når du tar på munnbindet. Klem over nesebøylen for god passform. Pass på at det sitter godt og stramt til ansiktet ditt. Unngå å ta deg selv på munnbindet når du har den på. Oppbevar rent munnbind i en plastpose.
Vask munnbindet på 60 grader etter hver bruk. Oppbevar det i en pose til det skal vaskes etter bruk. Bruk gjerne vaskepose for å unngå at strikkene vikler seg inn i annen vask.