Hopp til innhold

Veiledning

Toving av ull

Dette er en enkel innføring i utstyr og materialer til toving som du kan bruke som utgangspunkt til spennende egendesignede produkter.

Materialet ull

Ull er det eneste naturfibermaterialet som vi kan tove. Det vil si at vi kan føye det sammen, uten å veve eller maske sammen tråder. Ull kan kjøpes i mange ulike kvaliteter, men den vi anbefaler til skolebruk, er C1-ull. Den beste filt-ullen i Norge kommer fra spælsauen.

Ullfibrer er omgitt av et skjellag som vi må fjerne for at ullen kan krympe. Ullfettet kaller vi lanolin, og dette er en form for såpe. Ubehandlet ull vil lett tove seg når vi har vann på og gnir den lett sammen. Når vi kjøper behandlet, farget ull, må vi tilføre såpe for å få den til å tove seg. Ullen krymper mest i lengderetningen, og du må ha minst to kryssende lag med ullfibrer hvis du skal lage et produkt som krymper likt i begge retninger.

I toveprosessen vil du merke, både visuelt og taktilt, at ullteksturen endrer seg. Ullen går fra en åpen og porøs fibermasse til en tett, fast og lodden overflate. Menneskene har laget tekstiler av tovet ull i lange tider. Filt og vadmel er varme, vannavstøtende og slitesterke ullstoff.

Utstyr

  • Flytende grønnsåpe (uten fosfat)
  • Sprayflaske til såpevann
  • Fast sunlight-såpe til etterbehandling
  • Bambusmatte
  • Vaskebrett
  • Nylonduk (for å dekke ullen)
  • Saks
  • Håndkle

I tillegg trenger du tilgang til en vask.

Ulike toveteknikker

Massiv toving

Ull før og etter toving

Ull før og etter toving

Nedenfor får du en enkel innføring i hvordan du kan tove et massivt fôr, her i form av en kule. Mange og harde bevegelser gir en fast kule, mens myke og lette bevegelser gir en mindre fast kule.

Arbeidsprosess

Bygge opp base i ull

Bygge opp base i ull

Bygg opp en fast ullkule av kardet ull, og dypp kulen i varmt såpevann til den er gjennomvåt. Form kulen i hendene med lette sirkelbevegelser, og behold mest mulig vann i kulen. Når fibrene har festet seg, kan du legge på et nytt lag med tørr ull. Klem lett på det nye laget slik at vannet fester den tørre ullen til kulen. Jobb med lette sirkelbevegelser. Denne prosessen kan du gjenta flere ganger. Når kulen har fått ønsket størrelse, tover du videre. Nå kan du bruke mer krefter, helt til kulen har blitt hard og ullen har festet seg. Da har du en massiv og litt hard kule.

forme kule i ull

Forme kule i ull

Sist faglig oppdatert 03.01.2019
Skrevet av Inger Marie Osmundsvåg og Iselin Myklebust

Læringsressurser

Tekstile teknikker

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter