Hopp til innhold

Fagstoff

Toving av ull

Dette er en enkel innføring i utstyr og materialer til toving som du kan bruke som utgangspunkt til spennende egendesignede produkter.

Materialet ull

Ull er det eneste naturfibermaterialet som vi kan tove. Det vil si at vi kan føye det sammen, uten å veve eller maske sammen tråder. Ull kan kjøpes i mange ulike kvaliteter, men den vi anbefaler til skolebruk, er C1-ull. Den beste filt-ulla i Norge kommer fra spælsauen.

Ullfibrer er omgitt av et skjellag som vi må fjerne for at ulla kan krympe. Ullfettet kaller vi lanolin, og dette er en form for såpe. Ubehandlet ull vil lett tove seg når vi har vann på og gnir den lett sammen. Når vi kjøper behandlet, farget ull, må vi tilføre såpe for å få den til å tove seg. Ulla krymper mest i lengderetningen, og du må ha minst to kryssende lag med ullfibrer hvis du skal lage et produkt som krymper likt i begge retninger.

I toveprosessen vil du merke, både visuelt og taktilt, at ullteksturen endrer seg. Ulla går fra en åpen og porøs fibermasse til en tett, fast og lodden overflate. Menneskene har laget tekstiler av tovet ull i lange tider. Filt og vadmel er varme, vannavstøtende og slitesterke ullstoff.

Utstyr

  • flytende grønnsåpe (uten fosfat)
  • sprayflaske til såpevann
  • fast Sunlight-såpe til etterbehandling
  • bambusmatte
  • vaskebrett
  • nylonduk (for å dekke ulla)
  • saks
  • håndkle

I tillegg trenger du tilgang til en vask.

Ulike toveteknikker

Massiv toving

Grå, løs ull bak to tova ullballer, en blå og en rød. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Nedenfor får du en enkel innføring i hvordan du kan tove et massivt fôr, her i form av ei kule. Mange og harde bevegelser gir ei fast kule, mens myke og lette bevegelser gir ei mindre fast kule.

Arbeidsprosess

En person ruller sammen blå ull til en ball. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bygg opp ei fast ullkule av kardet ull, og dypp kula i varmt såpevann til den er gjennomvåt. Form kula i hendene med lette sirkelbevegelser, og behold mest mulig vann i kula. Når fibrene har festet seg, kan du legge på et nytt lag med tørr ull. Klem lett på det nye laget slik at vannet fester den tørre ulla til kula. Jobb med lette sirkelbevegelser. Denne prosessen kan du gjenta flere ganger. Når kula har fått ønsket størrelse, tover du videre. Nå kan du bruke mer krefter, helt til kula har blitt hard og ulla har festet seg. Da har du ei massiv og litt hard kule.

En person triller ei blå ullkule mellom hendene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Dette er en enkel innføringsoppgave i toving, som du kan bruke som utgangspunkt til spennende egendesignede produkter.

CC BY-SASkrevet av Inger Marie Osmundsvåg og Iselin Myklebust.
Sist faglig oppdatert 03.01.2019

Læringsressurser

Tekstile teknikker

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter