Hopp til innhold

Fagartikkel

Tekstiltrykk

Vi kan bruke trykk til å lage motiv og mønstre på tekstiler. Det finnes flere ulike teknikker innenfor tekstiltrykk. Du kan utføre trykkeprosessen for hånd eller la trykkingen være en digital prosess.

Svart og hvitt mønster blir laget i en silketrykkramme. Foto.

Silketrykk, MIJO STUDIO

Tekstiltrykk

Tekstiltrykk er et felles uttrykk som beskriver flere teknikker vi kan bruke til å lage motiv og mønstre på tekstiler. Fargestoff legger seg i overflaten eller trenger ned i tekstilfibrene. Til slutt fikseres fargene med varme slik at de ikke skal forsvinne ved vask.

Tekstiltrykk brukes også om noen metoder som egentlig ikke er en trykkeprosess, for eksempel påføring av fargestoff med pensel (maling). Det samme gjelder for batikk, der vi bruker voks, tråd eller knyting til å begrense hvor mye av tekstilet som blir farget.

Analoge teknikker

De mest tradisjonelle måtene å jobbe med tekstiltrykk på er håndtrykk, også kalt analoge teknikker. Her kan du bruke trykkblokker, sjablonger og trykkrammer til å overføre tekstilmaling på tekstilflaten.

Silketrykk

Silketrykk er en teknikk som utføres ved bruk av en silketrykkrakel, en silketrykkramme og et silketrykkbord. Prosessen går ut på å presse tekstilmaling med en silketrykkrakel gjennom en silketrykkramme med ønsket mønster eller motiv.

Nærbilde av silketrykkprosessen. Foto.

Silketrykk, MIJO STUDIO

Shibori (batikk)

Shibori er en japansk innfargingsteknikk. Den er også kjent som batikk eller tie-dye. Du bretter og binder tekstilet med tråd slik at noen områder av tekstilet ikke tar farge. Da får du lyse områder/mønstre der fargen ikke har blitt absorbert.

Kollasj av shibori batikk. Øverst til venstre er det et mønstret tekstil i fargebad. Nederst til venstre er det en kvinne som holder opp tekstil med mønster i hvitt og svart. Til høyre er det et mønstret tekstil i hvitt og svart, som henger på ei snor. Foto.

Kollasj av shibori batikk, MIJO STUDIO

Voksbatikk

Voksbatikk er en indonesisk innfargingsteknikk. Her bruker du kobberblokker eller små metallkanner til å påføre oppvarmet og helt flytende voks.

En liten metallkanne brukes til å påføre flytende voks, slik at det skaper et mønster i tekstilet. Foto.

Varm voks brukes til å lage flotte mønster i tekstilet før farging.

Voksen gjør at tekstilet ikke tar imot farge. Det forblir hvitt eller beholder grunnfargen til tekstilet etter innfargingen.

Blått og svart tekstil med hvitt mønster. Foto.

Dekoren er laget ved hjelp av voksbatikk.

Maling

Transparent tekstil med malt dekor. Foto.

Malt tekstiltrykk, MIJO STUDIO

De mest intuitive og eksperimenterende tekstilteknikkene er når du maler direkte på stoffet. Her påføres tekstilmalingen med pensel eller en trykkrakel.

Digitale prosesser

I nyere tekstilproduksjon digitaltrykkes det meste ved å sende digitale filer til en stor tekstilskriver med det ønskede tekstilmaterialet.

Digitaltrykk

Digitaltrykk virker som en vanlig skriver, på den måten at en monterer det ønskede tekstilet på en rull og får det skrevet ut som metervare. Her må du sende digitale mønsterfiler. De blir ofte laget ved bruk av Photoshop eller Illustrator.

Tekstil med mønster i svart, hvitt og blåtoner. Foto.

Digitaltrykk, MIJO STUDIO

Overflatetrykk

Du kjenner sikkert til T-skjortetrykk, der vi overfører et motiv eller mønster ved å varmepresse det på tekstilet. I overflatetrykk blir malingen eller plastikkfilmene vi bruker, liggende i overflaten av tekstilet. Det trenger ikke ned i fibrene på samme måte som teknikkene vi har sett på tidligere. Dette gjør trykket mer sårbart med tanke på vasking og annen etterbehandling av tekstilet.

Transparent tekstil med hvit dekor. Foto.

Detalj av effekttrykk – flok

Sist faglig oppdatert 26.08.2020
Skrevet av Miranda Tengs Brun og Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Tekstile teknikker

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter