Hopp til innhold

Fagstoff

Tapet

Tapet er fellesnavn på belegg som limes på veggen. Det kan ha ulik kvalitet og ulik struktur. Tapetvalget bør tilpasses bruken av rommet.
Sittegruppe i et rom med mønstret tapet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tapet

Tapet er fellesnavn på belegg som limes på veggen. Materiale i tapetet kan være papir, vinyl, tekstil, glassfiber og metall. Det kan ha ulik kvalitet og ulik struktur.

Velg kvalitet ut fra funksjon og klima der tapeten skal brukes. Papirtapet som tåler lite, bør ikke brukes i rom med mye trafikk, belastning eller fare for søl, som for eksempel i en yttergang. Der bør du heller bruke vinyltapet som tåler mye mer og er vaskbar. Siden tapet med vinyl tåler vann, brukes den gjerne på bad.

Tapetruller. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tapet med struktur som er beregnet som underlag for maling, kalles OverMalbarTapet (OMT). Dette kan være laget av glassfiberstrie eller papir.

Oppsetting av tapet

Ved oppsetting av tapet er det viktig at vi har sjekket Path-nummeret [Modell/Varenr.: Path - XX] på tapetet, slik at vi vet at de tapetrullene vi har, kommer fra samme produksjonsserie. Da unngår vi å få små fargeforskjeller på tapetrullene. Vi bør også alltid lese vedlegget som er med tapetet. Her er det mange viktige opplysninger om tapetet og om selve oppsettingen. Skal limet på vegg, på tapetet, skal tapetet endesnus, eller er det rapport(boks), og hvilken limtype er anbefalt?

Tapetet festes med klister som påføres veggen før tapetet festes. Noen tapeter er påført klister når de er produsert. Hver bane blir da fuktet i vann, før den henges opp på veggen.

I mange tapeter følger man mønster, og avkapp bør beregnes ved montering.

Historisk tilbakeblikk

Historisk sett har tapet blitt brukt innenfor mange stilretninger, og ny tapet med riktig stiluttrykk kan understreke husets alder. Etter flere år med stilretningen minimalisme – der tapet har vært upopulært – har vi nå gått inn i en maksimalistisk stilretning der tapet er svært tidsriktig.

Hotellrom med mønstret tapet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Magne Vågsland og Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 04.12.2019

Læringsressurser

Materialer i interiør