Hopp til innhold

Fagstoff

Keramiske fliser

I noen rom kan det være flott og hensiktsmessig å bruke fliser. Når du velger fliser, er det en del hensyn du må ta. Her får du en innføring i bruksområder og keramiske fliser som materiale.
Keramiske fliser på veggen i et baderom. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Keramiske fliser

Keramiske fliser er laget av brent leire og er hardføre og slitesterke som gulv- og veggmateriale. Det er stort utvalg i keramiske fliser, både i farger, mønster og størrelser. Flisene kan være gjennomfarget eller ha farge eller et trykk av et mønster på overflaten.

De aller rimeligste flisene har standard størrelse, ofte 20 x 20 cm eller 30 x 30 cm. Disse er gjerne hvite eller grå. Mange fliser etterligner mønsteret til skifer og stein. Fliser med mønster har ofte en repetisjon i mønsteret. Repetisjonen gjentas ofte i rimeligere fliser, mens dyrere kvaliteter har mer variasjon.

To baderomsløsninger med bruk av keramiske fliser. Foto.

Bruksområder

Keramiske fliser kan stort sett brukes overalt, men i Norge har det vært tradisjon for å bruke fliser på gulv og vegger i våtrom, eventuelt kun i våtsoner ved dusj og badekar. I våtrom må det være en membran under flisene. Flisene som brukes på gulvet, bør være av god kvalitet ettersom de må tåle mer enn veggfliser.

I tillegg til i baderom egner fliser seg også svært godt i kjøkken og i inngangsparti der det kan bli fuktig på grunn av våte sko. Fliser er også mye brukt som gulvmateriale i kontorbygg, i garderober, kjøpesenter og butikker.

Kjøkkeninnredning med keramiske fliser og skapfronter i tre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Noen steder må vi tenke på sklisikkerhet. Dette kan være ved et basseng, i dusjrom eller andre steder der det blir vått og man lett kan skli. Det finnes egne tabeller for å sikre at flisene passer til formålet.

Vedlikehold

Fliser er enkle å holde rene. PH-nøytrale vaskemidler anbefales til daglig renhold, da såpe og vann kan lage en hinne og skjolder på overflaten. Dersom fugen blir misfarget, kan vi kjøpe spesialrensemidler for dette.

Fliselegging

Det kan være greit å kjenne til hvordan en fliselegger arbeider når vi planlegger bruk av fliser i interiør. Når vi setter opp fliser, får vi en fuge mellom flisene. En murer som skal montere flisene dine, spør ofte om hvilken fugebredde du vil ha mellom flisene. Mange synes det er mest elegant å kun ha noen få millimeter fugebredde. Dersom du velger en fargetone som er lik flisen, blir fugen mindre synlig enn om du velger en mørkere farge.

For å vise en fliselegger nøyaktig hvordan du vil at flisene skal legges, kan du lage en fliseplan. I tillegg til å planlegge mønster bør du her tenke over at du starter og stopper med en like stor flis. For å få til dette er det lurt å finne midten av rommet på tegningen din og velge enten en fuge eller midt i en flis i midtpunktet.

Gulvplan der plassering av fliser er tegnet inn. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
Fliselagt bad med dobbel servant, vegghengt toalett, innebygd badekar og dusjsone. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Øv deg på å lage en enkel gulvplan for hvordan du kan legger fliser i et valgfritt rom.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 24.11.2022

Læringsressurser

Materialer i interiør