Maling - Kommunikasjon, kunde og arbeidsliv (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Maling

Maling er fellesnavn på alt stoff som er flytende og brukes til overflatebehandling av materiale. Den blir påført med pensel, rull eller sprøyte. Det finnes mange kvaliteter på maling. Valg av kvalitet er avhengig av hva overflaten vil bli utsatt for, og materialet som skal males.

Bestanndeler i maling

Maling har et tall for glans som angir hvor blank overflaten blir. Høy glans er det samme som veldig blank flate. Lav glans vil si at flaten oppleves som matt. Maling med glanstall 02 er lavest (helmatt) og 90 er høyest (helblank).

Bindemiddel

Binder malingen til underlaget og er det som holder pigmentene og malingsfilmen sammen. Bindemiddelet betyr mye for egenskapene til malingen og er med på å bestemme måten malingen tørker på. Vi har flere typer bindemidler, både organiske og uorganiske.

Pigmenter

Pigment er fargestoffet i malingen og er også med på å gi malingen dekkevne. De bidrar også til å beskytte bindemiddelet og underlaget mot UV-stråler. Det er også pigmenter som er rusthindrende.

Fyllstoff

Fyllstoff er finknust mineralsk materiale. Det er med på å gjøre malingen fyldig, uten å ødelegge egenskapene til malingen. Et mye brukt fyllstoff er dolomitt.

Løsemiddel

Løsemidler er det vi kaller flyktige stoffer. Det løser opp bindemidlene og fortynner malingen, slik at den får en passe konsistens til påføring. I dag bruker vi helst vann som et tynnemiddel i malinger, da i dispersjonsmalinger eller emulsjonsmalinger. Hvilken type løsemiddel som er brukt, har betydning for hvilke vernetiltak en må benytte. Det kan også ha betydning for hva slags utstyr en bruker til fordeling av malingen.

Tilsetningsstoffer

Det finnes mange typer fyllstoff. De tilsettes malinger etter type maling og egenskaper denne skal ha. Et eksempel på tilsetningsstoff er konserveringsmiddel i vanntynnede malinger.

Dette skjer i malingen etter at den er påført

Vannbasert maling

Alkydmaling

Epoxymaling

Skrevet av Magne Vågsland.
Sist faglig oppdatert 15.12.2017