Hopp til innhold

Fagstoff

Naturstein

Naturstein kan brukes både ute og inne. Overflaten på naturstein har mer struktur enn keramiske fliser, og ingen stein er lik. Steinhellene blir ikke slitt og gir en eksklusiv følelse der de blir brukt. De er frostsikre og har høy sklisikkerhet.
Nærbilde av naturstein. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skifer

Det finnes fliser av stein som er hentet fra skiferbrudd i naturen. Dette kaller vi ofte skifer.

De ulike skifertypene får navn etter hvor de blir hentet fra, for eksempel altaskifer, ottaskifer, oppdalskifer. Noen av de ulike skiferbruddene har helt spesielle fargespill som viser hvor skiferen kommer fra.

Et steinbrudd der skiferheller blir utvunnet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Marmor

En annen populær type naturstein er marmor. Denne steinen blir brukt mye i inventar. Du bør være obs på at hvit marmor ikke er helt forseglet i overflaten slik glaserte fliser er. Dermed kan marmoroverflaten få flekker. Marmor blir ofte importert fra utenlandske steinbrudd, men det finnes også norske marmorbrudd.

Overflate av marmor, hvit stein med mørkt mønster. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Overflatebehandling

De vanligste overflatebehandlingene på naturstein er finslipt, polert eller børstet:

  • Finslipt naturstein får en jevn og glatt overflate, og det brukes ofte på gulv, benker og i trapper.

  • Polert naturstein får en mer speilende overflate som i kontakt med vann kan bli svært glatt. Det egner seg derfor ikke like godt på gulv i våtrom eller entré, siden disse kan være utsatt for vannsøl.

  • Børstet naturstein har en mer ru og ujevn overflate. Disse flisene vil være mer sklisikre og egner seg for eksempel godt i gangen og utendørs. Børstet natursteinsflis kan være noe vanskeligere å rengjøre fordi porene tar til seg skitt og støv. Denne type flis kan derfor behandles med en beskyttende porefyller før den tas i bruk.

Vedlikehold

I valget mellom ulike steintyper til ulike rom og bruksområder bør du sjekke hvor godt steinarten tåler kjemisk påvirkning i vaskemidler. På de fleste flisene av naturstein anbefales det ofte å bruke rengjøringsmidler tilpasset natursteinstypen du har valgt. Noen typer naturstein bør impregneres jevnlig for å tette porer i overflaten.

Bærekraft

Så lenge prosessen med å ta ut skifer er gjort i henhold til bærekraftmålene, vil skifer være et svært bærekraftig interiør- og eksteriørmateriale. Skifer har et klassisk flott utseende som aldri går av moten, og som man sjelden blir lei av. Skifer tåler smuss og søl og mye tråkk, og har ei levetid på hundrevis av år.

Gammelt gårdstun med skifer og gress på taket. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilder

Flisekompaniet. (u.å.). Naturstein. https://www.flisekompaniet.no/fliser/naturstein/?gclid=EAIaIQobChMIsIa62_yM-AIVuEeRBR3Kkw2gEAMYAiAAEgIf0vD_BwE

Minera. (u.å.). Skifer. https://mineraskifer.no/

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 24.11.2022

Læringsressurser

Materialer i interiør